Møkkete praksis

I TV 2s underholdningsserie «Farmen» gikk en deltaker amok under opptakene. Det skal ha stått på i ti minutter, med angrep, slag, utskjelling og sjikane. TV 2 viser oss bare en kortversjon, men forsikrer om at virkeligheten var mye verre. Vi får tro dem på deres ord.

Det har hendt

at jeg har vært på fester hvor det har klikket for en festdeltaker, og hvor han - det er nesten alltid en han - har gått til angrep på en av de andre gjestene. I slike tilfeller har jeg prøvd å få vedkommende til å roe seg. I særlige tilfeller, altså der fyren har for mye muskler eller fast grep på slagvåpen, har jeg heltemodig prøvd å få andre, slike som er sterkere enn meg, til å gripe inn. Ikke bare for å redde den angrepne, men også for å redde noe av verdigheten til mannen som er blitt aggressiv.

Det jeg aldri

ville gjort, var bare å sitte og se på. Det hadde vært en problematisk oppførsel. For ikke å snakke om å lene meg tilbake, ta det som underholdning og filme det med videokameraet mitt, så vi andre kunne more oss over det seinere. De fleste vil være enige om at slikt ikke er særlig bra.

Men det er nettopp det produksjonsselskapet Strix, som produserer «Farmen», må ha gjort. Angrep, slag, utskjelling og sjikane som pågikk i ti minutter - hva gjorde menneskene fra Strix mens det pågikk? De sto og filmet. Eller kanskje, hva vet jeg, sa de: «Fint. Men kan vi ta det en gang til fra «din jævla hore»?

Kanskje frydet

de seg over endelig å ha fått litt action, litt temperatur på opptakene. Det burde jo, for balansens skyld, vært et kamerateam til stede som dokumenterte produksjonsteamets atferd, kommentarer og holdninger. Men det var det ikke. Produksjonsselskaper skjermer seg bedre enn deltakere i reality-TV.

Å filme, i underholdnings øyemed, potensielt farlig atferd der noen mister selvbeherskelsen, er selvsagt ikke anstendig atferd. Å bruke slikt i en underholdningsserie, slik TV 2 gjør, er heller ikke det. De vet hva de gjør. Dette er en framelsket, ønsket konflikt. Det er en farlig lek - men lenge før den er farlig, blir den skitten. Kåre Valebrokk har møkk på fingrene. Det har også produksjonsteamet hos Strix.

Og mens de vasker seg reine som best de kan, kan de jo også svare på spørsmålet: Akkurat hvor farlig skal en situasjon bli før dere skrur av lyd og kamera og begynner å oppføre dere anstendig?