Moland og French er ikke de første nordmennene med dødsdom utenlands

UD og dødsdømte nordmenn.

ULASTELIG: Alfred Hagn i 1932, slik han ønsket å framstå, som verdensvant og velpleid gentleman. Foto: FRA BOKA
ULASTELIG: Alfred Hagn i 1932, slik han ønsket å framstå, som verdensvant og velpleid gentleman. Foto: FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Minst 54 norske statsborgere sitter i dag fengslet for alvorlige forbrytelser i utlandet. Fire av dem, inkludert to i Kongo, er dømt til døden. De tilhører en liten gruppe som mellom 1917 og 2005 har blitt idømt denne straffen, dersom vi holder Andre verdenskrig utenfor. Når ingen av dommene er blitt fullbyrdet, er det blant annet etter innsats fra norske myndigheter.

Første gang det unge norske diplomatiet ble konfrontert med problemene og det begrensede handlingsrommet - men også mulighetene - det har når nordmenn i utlandet blir involvert i slike alvorlige rettssaker, var da journalist i Dagbladet Alfred Hagn ble dømt for spionasje under første verdenskrig.

Hagn ble arrestert av det britiske sikkerhetspolitiet MI5 i London i mai 1917, etter tips fra det norske Opdagelsespolitiet (datidens PST). Han innrømmet raskt at han var spion for tysk etterretningstjeneste; utstyrt med hemmelig blekk og instruks om å spionere på britiske militærinstallasjoner. I krigstid fantes det bare én dom for slike som ham, henrettelse ved eksekusjonspelotong. Dette til tross for at han var en mislykket spion - en av krigens største fiaskoer, ifølge én kilde. Den norske utenrikstjenesten satte likevel inn store resurser på å redde livet hans; til og med en personlig inngripen fra en motvillig kong Haakon VII ble arrangert. Utenriksdepartementet klarte dessuten å få en servil norsk presse til ikke å omtale saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer