Molde-fest for 39. gang

I dag står statsminister Kjell Magne Bondevik overfor en av jobbens mer lystbetonte utfordringer. Midt i hjembyen skal han erklære den 39. internasjonale jazzfestivalen i Molde for åpnet. Dermed gis støtet til det årvisse forvandlingsnummeret ved Romsdalsfjorden, der sentrum av en søvnig småby blir åsted for en karnevalistisk, ukelang feiring av noe langt mer enn jazz.

  • Molde-festivalen er og blir spesiell. Med sin størrelse og repertoarmessige bredde holder den posisjonen som landets største utstillingsvindu for jazz og jazzbeslektet musikk, også i en tid der unge musikere og musikk delvis sprunget ut av ny teknologi har satt jazzbegrepet under kontinuerlig debatt. I år har festivalledelsen tatt noe som kan vise seg å være et smågenialt grep ved å invitere Oslo-klubben Blå, den ledende scenen for den nye, unge jazzen, til Molde. Blå, med sin sans for det uortodokse, har takket ja, og reiser til Romsdalen i buss med musikere, kjøkken og uteservering for tre lange Blå-netter i byens Kulturhus. Lykkes eksperimentet, vil det tilføre Molde-festivalen en dimensjon den trenger med tanke på de kommende årenes generasjonsskifte på scene og i sal, om da ikke den kommende eldrebølgen skulle skylle for fullt inn over jazzfestivalene.
  • Nest etter Festspillene i Bergen er Molde-festivalen landets største kulturarrangement. Pondusen innebærer blant annet at statsministeren ikke blir ensom representant for «det offisielle Norge» i rosebyen under blomstringsuka. Stortingets kulturkomité er en årviss gjest, med representanter som diskré inspiserer hva bevilgningene avføder av kulturvirksomhet og -opplevelse; likeledes finner som oftest en rekke andre små og store kulturbyråkrater og -koryfeer veien til spillestedene. En annen liten festival i festivalen utgjøres av sponsorene, som like diskré geleides omkring i en verden som for enkelte av dem åpenbart fortoner seg noe fremmed. Men i Molde slipper de iallfall problemet med ikke å klappe mellom satsene, på jazzkonserter er det stort sett korrekt å klappe når man måtte føle for det.
  • Men først og fremst er Molde-festivalen publikums fest. Og hvis programmets musikalske løfter innfris, venter mange høydepunkter, fra de stillferdigste intimkonsertene til de store, utendørs publikumsarrangementene. Men først: Bondevik.