Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Molde kupper Neil Young

Det har oppstått full krig i festival-Norge. De forskjellige festival-arrangørene overbyr hverandre i kampen om stjerner som Neil Young, Bob Dylan og Van Morrison.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norwegian Wood og Molde Jazz kniver nå beinhardt om å få de gjeveste navnene på sommerens festivalplakater. Molde Jazz har kastet seg inn i kampen om Neil Young, en artist festivalen i Frognerbadet mente var deres etter fjorårets avlysning, mens begge arrangørene har lagt inn bud på en superpakke med Bob Dylan og Van Morrison.

Også Vestfold Festspillene har lagt store penger på bordet for å få Bob Dylan, samtidig som det har foregått en hard tautrekning mellom Quart Festivalen i Kristiansand og festspillene i Vestfold om å få det islandske sangfenomenet Björk på programet.

Overlevelse

Dette er etter det Dagbladet erfarer realiteten i den kampen som nå foregår i kulissene i festival-Norge. Det er en kamp om ære, prestisje og overlevelse, og en kamp der hard cash og statssøtte spiller en meget sentral rolle.

En sentral kilde kan bekrefe at Molde Jazz, med sine 1,6 millioner i statssøtte, har lagt inn et to millioner kroners bud på Neil Young. Dette er omtrent dobbelt så mye som Norwegian Wood, med sine 100 000 kroner i statssøtte, har mulighet til å bla opp.

Overbydd

I Norwegian Wood-ledelsen ser man seg meget arg på at de er blitt overbydd av Molde Jazz. Etter at rockelegenden Young i fjor måtte avlyse sin Wood-konsert i siste liten på grunn av et kutt i fingeren, fikk festivalledelsen svært gode signaler fra Neil Young og hans folk om at han ville komme tilbake i '98. Med andre ord en slags «plaster på såret»-konsert etter fjorårets uhell.

Men slike gode intensjoner behøver ikke å bety så mye i den sterkt kaptialstyrte rock n'roll-bransjen. Spesielt ikke når det dukker opp et kjempebud fra Molde Jazz.

Overkjørt

På samme måte har Quart Festivalen med sine 300 000 kroner i statssøtte i løpet av vinteren følt seg kraftig overkjørt av Vestfold Festspillene. Sistnevnte arrangør har for inneværende år 1,35 millioner kroner i statlig festivalstøtte, og har således kunnet legge inn svært gode og klirrende argumenter i kampen om å få Björk på sommerens festivalplakat. På tross av et langt høyere bud enn Quart Festivalen har Vestfold Festspillene, etter det vi erfarer, likevel ikke klart å sikre seg Björk. Med sine gode kontakter skal Quart-sjef Toffen Gunnufsen ha klart den bragden.

Provoserende

Ingen av festivalsjefene vil konkret kommentere drakampen om de forskjellige stjernene, men på generelt grunnlag sier Quart-general Gunnufsen følgende:

- Med den profilen og den statsstøtten festivaler som Molde Jazz og festspillene i Vestfold har, så er det provoserende at de kaster seg over de største rockestjernene. De er med på å presse prisene oppover, og når man vet hvor få artister som kan fungere som skikkelige dragere er dette svært alvorlig for oss. Vi ønsker å profilere oss på nye og spennende artister, men taper vi penger i år blir det ikke noen Quart Festival neste år. Det kan jeg love.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!