Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Molde-spiller tiltalt for sovevoldtekt:

Molde må revurdere tilliten

Hvordan kan Molde gi tillit til en spiller som er tiltalt for voldtekt?

SPILLER TILTALT: En Molde-spiller er tiltalt for en sovevoldtekt. Inntil saken kommer opp i Romsdal tingrett senere i år har Molde bestemt at han vil være tilgjengelig for Molde-trener Ole Gunnar Solskjærs førsteellever.

Foto: Hans Arne Vedlog
SPILLER TILTALT: En Molde-spiller er tiltalt for en sovevoldtekt. Inntil saken kommer opp i Romsdal tingrett senere i år har Molde bestemt at han vil være tilgjengelig for Molde-trener Ole Gunnar Solskjærs førsteellever. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uskyldig til det motsatte er bevist er et veldig viktig prinsipp. Et menneske kan bli anmeldt eller tiltalt for noe, men det er først ved dom de er erklært skyldig. Når en fotballspiller er tiltalt for voldtekt er han fortsatt ikke skyldig etter dom, men det betyr likevel ikke at han nødvendigvis fortjener tillit.

Molde har en spiller som før påske ble tiltalt for en sovevoldtekt etter straffelovens paragraf 291 b. Tidligere har spilleren vært siktet, men nå velger altså politiet å ta ut tiltale mot mannen. I påvente av dom sier Molde at spilleren er en del av laget og at han kan få spilletid. Årsaken er nok at Molde ikke vil straffe han før han er dømt.

Men er det en straff å ikke få tillit?

Er du fotballspiller i Eliteserien er du en profilert person. Du er sett opp til av tusenvis av andre som spiller fotball. Du er også en som representerer laget, klubben og byen din. Er du i tillegg blant de 11 utvalgte som skal få representere klubben på banen, høster du en helt spesiell tillit.

Spør du meg, er det her Molde har misforstått.

Spilleren som er tiltalt bør selvsagt beskyttes, og behandles etter de prinsippene vi har bygd landet vårt på. Men å gi mannen spilletid, altså tillit, det blir feil. Har Molde tenkt på hvilket signal det sender utad? Hva med de andre spillerne i klubben? Hva med de som bryr seg om klubben? Hva med fotballen som helhet? Dette blir lagt merke til, og ikke minst snakket om.

Tenk også på offeret i saken. Den personen ser at spilleren politiet har tatt ut tiltale mot, høster tillit hos Molde. Offeret kan selvsagt ikke forvente at Molde skal ta grep før spilleren er dømt, men hun bør kunne forvente at Molde også tar hensyn til henne.

De burde sagt til spilleren at du selvsagt er velkommen i klubben på alle samlinger og alle treninger, men i påvente av dom vil vi ikke gi deg den tilliten det er å være i førsteelleveren.

Jeg lurer også på om Molde har tenkt på hva som er spillerens egentlige beste? Det kan nok godt være at spilleren selv ønsker å spille. Det å få konsentrere seg om fotball hjelper han nok i en garantert tøff tid. Men problemet er at «alle» vet hvem dette er. Hvis du ser på Twitter, så snakkes det om å få til rop på bortetribuner om spilleren.

Han er navngitt hos mange, og omtales alt annet enn positivt. Etter at politiet tok ut tiltale har den negative omtalen av spilleren akselerert. Har Molde tenkt over hvordan dette kommer til å gå på neste bortekamp? Eller hvordan dette kommer til å påvirke resten av laget? Eller fansen til Molde?

At folk i sosiale medier og ande steder reagerer på dette skjønner jeg godt. Når Molde velger å kjøre «business as usual» med en spiller som er tatt ut voldtektstiltale mot, lurer jeg på om de har fått med seg #metoo-kampanjen i det hele tatt.

Spør du meg, bør Molde gjøre en revurdering av sin beslutning. Av hensyn til klubben, offeret og spilleren selv, bør han ikke få den tilliten som en av de 11 betrodde, før saken er avklart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!