Molde: Plassen er klar!

14. juli krympes Plassen, Moldes nye, spektakulære kulturhus. Bevisst planlegging, beinhard budsjettdisiplin og litt flaks har gitt veldig mye kulturhus for pengene.

FORNØYD: Moldejazzsjef Jan Ole Otnæs har fulgt Plassen fra ide til prosjekt til ferdig hus. Han er svært fornøyd både med at det har latt seg gjøre å reise et så ambisiøst kulturbygg i en liten by, og at huset står klart bare sju år etter at en mulighetsstudie innledet prosessen. FOTO: TERJE MOSNES
FORNØYD: Moldejazzsjef Jan Ole Otnæs har fulgt Plassen fra ide til prosjekt til ferdig hus. Han er svært fornøyd både med at det har latt seg gjøre å reise et så ambisiøst kulturbygg i en liten by, og at huset står klart bare sju år etter at en mulighetsstudie innledet prosessen. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

MOLDE ( Dagbladet): Det skjer midt i Molde sentrum der Gørvellplassen og Trappekiosken lå:

Et linjelekkert bygg springer inviterende ut av forskaling og steinhauger, rister av seg de siste maskinene og bygningsarbeiderne og slynger et triumferende «PLASSEN ER KLAAAAR!» fra amfitaket, ut over by og romsdalspanorama.

DET er på høy tid. Lørdag 14. juli, to år etter at kulturminister Anniken Huitfeldt la ned grunnsteinen til det da navnløse kulturhuset, kommer hun tilbake for å åpne nyskapningen. Begivenheten er på ingen måte planlagt å foregå i stillhet, og når åpningsfeiringen toner ut mange timer seinere, har Moldejazz, Teatret Vårt, Molde Bibliotek, Kunstnersenteret Møre og Romsdal og Bjørnsonfestivalen fått ny gateadresse.

Samt 5800 kvadratmeter bruksflate pluss store uteområder å boltre seg på.

FRA før av er Molde byen med de arkitektoniske merkesteinene Seilet og Aker Stadion, men denne gang er det verken Røkke eller Gjelsten som har plantet et nytt monument i hjembyen.

Plassen springer ut og er drevet fram av en visjon om et eget, skreddersydd hus for Moldejazz og Teatret Vårt, landets eldste jazzfestival og regionteater.

Unnfangelsen skjedde tidlig på 2000-tallet da de to institusjonslederne Jan Ole Otnæs og Carl Morten Amundsen samsnakket om de praktiske og økonomiske ulempene ved å drive i henholdsvis geografisk spredte og midlertidige lokaler. Ikke minst tenkte de høyt om et eget bygg.

Men Molde har bare 25 000 innbyggere, og langt fra alle er opptatt av teater og jazz. Ville et eget hus for et permanent teater og en årlig, ukelang jazzfestival være et økonomisk, politisk og praktisk mulig prosjekt?

Behovet for partnere var innlysende.

UTESCENE:  Taket på Plassen (bildet), med fantastisk utsikt, er amfibygd for utesceneformål, og det samme er den store trappen på østsiden av bygget. Under årets Moldejazz vil den årvisse Break of Day in Molde-konserten (Soloppgangskonserten) gå av stabelen på taket på den siste festivaldagen. FOTO: TERJE MOSNES
UTESCENE: Taket på Plassen (bildet), med fantastisk utsikt, er amfibygd for utesceneformål, og det samme er den store trappen på østsiden av bygget. Under årets Moldejazz vil den årvisse Break of Day in Molde-konserten (Soloppgangskonserten) gå av stabelen på taket på den siste festivaldagen. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Bjørnsonfestivalen og Kunstnersenteret Møre og Romsdal ble kontaktet og fattet interesse for et mulig byggeprosjekt. Det samme gjorde Molde kommune, som trengte lokaler til byens nye bibliotek. Med flere tomtealternativer på handa, ble kommunen en svært verdifull alliert.

KONTURENE av et hus tok for alvor form høsten 2005. En mulighetsstudie ble gjennomført, og fylkeskommunen og staten (kulturdepartementet) stilte seg positive til prosjektet. Fylkeskommunen har etter hvert gitt 30 millioner kroner i tilskudd, kulturdepartementet har bidradd gjennom økte driftstilskudd til Moldejazz og Teatret Vårt og ved å gi aksept på en finansieringsmodell der husleie ble konvertert til lån.

Etter arkitektkonkurranse, diverse lokalpolitiske slag og en del justeringer underveis, står huset nå så godt som ferdig med foajé og kafe, scener, saler, garderober, galleri, bibliotek og kontorlokaler til de fem brukerinstitusjonene. Moldejazz, Teatret Vårt og Molde kommune står som eiere, Kunstnersenteret og Bjørnsonfestivalen er leietakere, og alle er representert i styret for Plassen.

—DIREKTØR? Nei, Vi skal verken ha direktør eller en sjette institusjon i form av en overordnet husadministrasjon. Vi som er her må pent klare koordineringsarbeidet oss i mellom, og selvsagt blir det noen utfordringer, sier Jan Ole Otnæs i det han gir Dagbladet en guidet tur rundt i huset som lukter nytt og er i ferd med å få bibliotekreoler og kontormøbler på plass.

—Blir det kamp om å få bruke den nye storsalen, selve «boksen i boksen» og Plassens signalrøde hjerte?

—Nei. Storsalen, som heter Teatret Vårt, skal primært drives og disponeres av regionteatret. Den lille salen, Storyville, skal primært drives av Moldejazz og Storyville Jazzklubb. Men i hovedsak disponerer Moldejazz hele huset under festivalen i uke 29 hvert år, mens Bjørnsonfestivalen har huset i sin festivaluke, uke 35. Ut over dette er det meningen at vi skal kunne bruke hverandres lokaler etter behov som måtte oppstå.

—Med bibliotek, kunstgalleri, teater, jazzklubb, kontorer og kafe blir dette et ganske åpent hus?

—Det er meningen. Kafeen skal være åpen hver dag fra biblioteket åpner klokka 10 til etter teaterforestillingen, og vi håper huset skal bli en møteplass. I dag har biblioteket 120 000 besøk pr år, og med offensiv satsing på å være mye mer enn et boklager kommer besøkstallet til å stige betraktelig. Vi håper selvsagt at mange av bibliotekkundene også kommer til å kjøpe en teater- eller konsertbillett nå og da.

MENS det danske arkitektfirmaet 3XN har tegnet Plassen, står de store midtnorske aktørene Brødrene Røsand AS og Istad Tekniske AS sentralt i byggeprosessen. Kostnadsrammen på 187 millioner kroner (eksklusive tomt) ligger an til å bli overskredet med under en halv prosent, smått sensasjonelt i en tid der kulturhus fort vekk sprenger milliardgrensen og overskridelsene måles i millioner.

—Vi har hatt flaks med tidspunktet, men vi har vært ganske flinke også, forklarer Otnæs og utdyper:

—Vi hadde et prosjekt som vi hadde klippetro på, og det at vi opererte med et konkret og tverrfaglig innhold som trengte et hus, ikke omvendt, falt i god jord hos både kommune, stat og fylke og blant arkitekter. Vi var helt i tråd med hva kulturdepartementet hadde etterlyst i flere meldinger og svarte faktisk på departementets utfordring til kulturlivet.

—187 millioner kroner er beskjedent for et hus som «Plassen»?

—Det var de pengene vi hadde. Siden vi ikke hadde noen andre å gå til, har vi vært knallharde med økonomistyringa. I samråd med arkitektene har vi vært nøysomme i materialbruken og heller lagt vekt på gode tekniske fasiliteter og arbeidsforhold for brukerne. Det har medført at vi har måttet kutte ut eller utsette en del planlagte finesser som vi skjønte ville bli for dyre.

—Dere har bygd på et gunstig tidspunkt?

—Ja. Renta var gunstig og vi kunne hente inn anbud da utsiktene i byggebransjen var som mørkest. Vi fikk svar som lå godt innenfor rammene våre, og til sammen har dette gitt oss bra kontroll over økonomien. Vi har kunnet sette av midler til både drift og vedlikehold, noe som Kulturdepartementet har vært påpasselig med å pålegge oss.

14. JULI blir det åpningsfest på Plassen med bibliotekåpning, folkefest med underholdning fra den nye utescenen, omvisninger og urpremiere på «Merz!!», et samarbeid mellom Teatret Vårt og Moldejazz bygget på den tyske multikunstneren Kurt Schwitters? tekster. Forestillingen blir spilt flere ganger de kommende dagene, og to dager etter åpningsfesten åpner Moldejazz og tar i bruk både Teatret Vårt, Storyville og amfiscenen på taket til nærmere 30 konserter gjennom festivaluka.

Så starter hverdagen for «Plassen», med biblioteket og etter hvert Kunstgalleriet og Teatret Vårt i ordinær drift. 29. august åpner Bjørnsonfestivalen, og 15. september tar den 59 år gamle Storyville Jazzklubb fatt på sin nye tilværelse med hele fire konserter på en og samme dag og deretter ukentlige arrangementer.

Mens Gørvellplassen og Trappekiosken forsvinner inn i minneboka.

PLASSEN:  Tomtenavnet Gørvellplassen er delvis beholdt i navnet på Moldes nye kulturhus Plassen. Om få dager er bygget klart til krymping. FOTO: TERJE MOSNES
PLASSEN: Tomtenavnet Gørvellplassen er delvis beholdt i navnet på Moldes nye kulturhus Plassen. Om få dager er bygget klart til krymping. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer