Moldejazz må spare ... men Paul Simon kommer

Visepopguru Paul Simon (60) er klar for Moldejazz torsdag 18. juli, og Rickie Lee Jones skal synge med fiolinisten Ola Kvernberg. Men jazzfestivalen må spare penger etter et dundrende underskudd i fjor.

Innsparinger:

  • Dropper festvalavisa
  • Kutter én stilling
  • Osloklubben Blå ute

  • Må låne 1, 5 millioner

- Vi har ikke fått besetningen ennå, men jeg antar at konserten blir temmelig lik dem han gjorde i blant annet Stockholm og Paris høsten 2000, sier festivaldirektør Jan Ole Otnæs.

I så fall er trommeslager Steve Gadd og gitarist Vincent Nguini med, og «You're The One»-repertoaret supplert med Simon-klassikere som «Kodachrome», «50 Ways To Leave Your Lover», «Bridge Over Troubled Water», «Late In The Evening» og «Graceland». Molde-jobben på Romsdalsmuseets utescene inngår i Paul Simons 13-konserts juliturné i Europa.

Etter fjorårets økonomiske misere har det vært knyttet spenning til hvem som ville bli årets «pengemaskin» på Moldejazz. Med 8000 billetter (som legges ut for salg i dag) er utekonsertene bærebjelker i festivaløkonomien, forutsatt fullt amfi. Tidligere har artister som Bob Dylan, Van Morrison, Santana, Eric Clapton og Gary Moore, alle ikke-jazzutøvere, subsidiert småscenene. Men selv med fulle hus på disse konsertene er småscenene blitt underskuddsforetak.

Trenger inntekter

Og nettopp underskudd er noe festivalledelsen er livredd for i år. Fjoråret ble en publikumsmessig suksess, men det økonomiske resultatet var begredelig. Det endte med minus 1,8 millioner kroner. Dette førte til at festivalen nå har tatt opp et lån i Romsdals Fellesbank på 1,5 millioner kroner. I tillegg har banken ettergitt utestående renter, og Molde kommune har frafalt et krav på 90000 kroner.

Det er flere grunner til at det ikke gikk rundt i fjor:

Billettinntektene var budsjettert med 7,2 millioner kroner, mens de faktiske inntektene var på 6,2 millioner.

T-skjortesalget gikk elendig og ga 600000 mindre enn forventet.

Sponsorbudsjettet var overbudsjettert med 600000.

Artistkostnadene var 494000 kroner høyere enn budsjettert.

Foruten gjeldssaneringen som er påbegynt, har ledelsen ved Molde Jazz gått gjennom hele organisasjonen for å spare penger. Noen tiltak som iverksettes i år, er å legge ned festivalavisa Fire flate. Slik spares 150000 kroner. I tillegg kuttes det en stilling.

Mye norsk

I tillegg til Paul Simon er flere andre artister nå klare for årets festival. Molde satser på mange norske musikere. Vanligvis ligger norskandelen på mellom 50 og 65 prosent.

I år skal blant annet den unge norske fiolinisten Ola Kvernberg spille sammen med den amerikanske sangeren Rickie Lee Jones, den danske bassisten Nils Henning Ørsted-Pedersen og den belgiske gitaristen Philip Catherine.

Årets «Artist in Residence» (som i fjor var amerikanske Pat Metheny) blir den norske trommeslageren Paal Nilssen-Love. Han skal spille flere konserter med norske og internasjonale artister.

Fra før er det også kjent at Waidaikobrass - et samarbeid mellom Brazz Brothers og det japanske trommeensemblet Shidara - skal holde åpningskonserten.

SPILLER MED RICKIE: Den norske fiolinisten Ola Kvernberg skal spille med Rickie Lee Jones under Moldejazz. Metheny hadde i fjor.<!--FOTO-->Foto: TERJE MOSNES<!--/FOTO--><!--/BTEK2--><!--BTEK3--> <!--/FOTO--><!--/BTEK3-->
SPILLER MED OLA: For to år siden sang Rickie Lee Jones under Bjørnsonfestivalen. Til sommeren kommer hun tilbake til Molde.
TIL MOLDE: Paul Simon kommer til Moldejazz, ventelig med repertoar fra «You're The One» og noen «greatest hits» på kjøreplanen.