THIMAR:  Trioen John Surman (tv), Dave Holland og Anouar Brahem i Molde domkirke seint lørdag kveld ble en fin slutt, både på jazzfestivalen og Dave Hollands strålende uke som Artist in Residence. FOTO: TERJE MOSNES/DAGBLADET
THIMAR: Trioen John Surman (tv), Dave Holland og Anouar Brahem i Molde domkirke seint lørdag kveld ble en fin slutt, både på jazzfestivalen og Dave Hollands strålende uke som Artist in Residence. FOTO: TERJE MOSNES/DAGBLADETVis mer

Moldejazz over med stil

Neddempet, men musikalsk sterk avslutningsdag i skyggen av ugjerningene.

MOLDE (Dagbladet): Det er blitt en tradisjon at Moldejazz avrunder den ukelange feiringen med en stillferdig konsert i Molde domkirke. I  skyggen av ugjerningene i Oslo og på Utøya var det tunisiske Anouar Brahem og de to britene John Surman og Dave Holland som stemte sinnene til refleksjon og ettertanke i timen før midnatt lørdag kveld.

Konserten med de tre - kjent under tittelen Thimar - ble et vakkert og verdig punktum for en festival som brått endret karakter fredag kveld.

I en noe nedtonet form gjennomførte Moldejazz - arrangører, musikere og publikum - den siste festivaldagen med en kombinasjon av imaginært sørgebind på armen og en ditto knyttet neve som arrig varslet: «Vi lar oss ikke bombe til taushet i feiringen av musikkens positive energi. »

Således kunne blant andre Skottlands nasjonale jazzorkester med saksofonisten Tommy Smith som leder gjennomføre en fin konsert med utvalgte låter fra ECM-katalogen på repertoaret.

Bassist Arild Andersen var solist med storbandet i gode arrangementer av blant andre Chick Coreas «Crystal Silence», Dave Hollands «May Dance» og Keith Jarretts «My Song», og lot også kontrabassen synge i en sjelden framføring av Jan Garbareks «Molde Canticle».

På et tettpakket lørdagsprogram sto også en konsert med Marius Neset Golden Xplosion, der den unge saksofonisten fra Os nok en gang styrket en mistanke som stadig flere og flere har kommet til å nære: Her står vi overfor det største norske saksofontalentet siden Jan Garbarek dukket opp tidlig på 1960-tallet.

Om ett år er Neset tilbake i Molde sammen med Trondheim Jazzorkester for å kvittere for det store JazZstipendiet - den konserten alene er nok til å se fram til en ny Moldejazz om 51 uker.

Det økonomiske resultatet for årets festival var i går ennå uklart. Fram til og med torsdag var festivalen i rute, og ingen kunne i går formiddag si med sikkerhet hvordan de dystre begivenhetene i Oslo fredag ville slå ut på billettsalg og andre inntekter.

STORTALENT:  Marius Neset overbeviste nok en gang. Her med bassist Jasper Høiby. FOTO: TERJE MOSNES/DAGBLADET
STORTALENT: Marius Neset overbeviste nok en gang. Her med bassist Jasper Høiby. FOTO: TERJE MOSNES/DAGBLADET Vis mer