Møllspist underliv og innskrumpne bryster?

En flom av heite bøker vil vise at overgangsalderen ikke betyr den visse undergang.

HETT STOFF: Er overgangsalderen mer enn hetetokter? Mange nye bøker forsøker å gi et nytt bilde av tilstanden. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
HETT STOFF: Er overgangsalderen mer enn hetetokter? Mange nye bøker forsøker å gi et nytt bilde av tilstanden. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCKVis mer

Jeg er f*cking hot!

Renée Toft Simonsen

2 1 6
«Noen vil muligens ha nytte av Simonsens diffuse floskler.»
Se alle anmeldelser

«En periode preget av forfall, skrumping og avslutning, der særlig vagina hos gamle jomfruer blir så trang at samleie blir smertefylt eller umulig. Underlivet ser møllspist ut, og brystene begynner å skrumpe og tørke inn og henger som to tomme poser.»

Denne lite flatterende beskrivelsen er gjort av den amerikanske legen og seksualpedagogen William J. Robinson i 1925, som klassiske tegn på overgangsalderen.

Noen tiår senere advarte den medisinske ekspertisen mot aldrende kvinner, som kunne komme med «pseudoerotiske tilnærmelser til yngre eksemplarer av det motsatte kjønn». Mens den polske psykoanalytikeren Helene Deutsch beskrev menopausen som en «delvis død».

Så sent som på 1980-tallet brukte ledende gynekologer uttrykk som «utslitt», «svikt», «forfall», «avvik», «sykdom», «skrukkete» og «hengende» om tilstanden.

Lider i stillhet

Symptomene på tilstanden er heller ikke særlig oppløftende: Hetetokter, blødninger, tørrhet i skjeden, uro, muskelsmerter, brystsmerter, hodepine/migrene, gråtelabil, fordøyelsesbesvær, væskeansamlinger, ømhet og smerter, økt svetting, vektøkning, synsforstyrrelser og søvnforstyrrelser.

Da er det er kanskje ikke så rart at dette er en periode vi kvinner helst har villet lide oss gjennom i stillhet. Det vil si. Inntil nå. I takt med at sterke frimodige kvinner nå har nådd overgangsalderen, har det kommet en boom av bøker. Samtlige med det motiv å løfte tilstanden, med betegnende titler som Marina Benjamins selvutforskende bok «Overgangsalderen – ingen undergang» (2018).

Forakt for medsøstre

Møllspist underliv og innskrumpne bryster?

Fjoråret bød også på egne kokebøker for oss lett tilårskomne, eksempelvis «Midtlivsdietten» av Mimi Spencer og Sam Rice og «Mat for hormoner i balanse» av Ulrika Davidsson og Mia Lundin.

De handler om at du selv har ansvar for egen helse og bør ta opp kampen mot alderdommen. Akkurat dét advarer Wencke Mühleisen mot i fjorårets beste bok i sjangeren, «Hetetokt», der sitatene i innledningen er hentet fra. Med henvising til Sissel Gran, som for øvrig nylig kom med boka «Inni er vi alltid unge» (2019), ser Mühleisen en fare for at helse- og livstilbøker lett kan føre til vellykkede kvinners forakt for medsøstre som «lar seg selv forfalle».

Mühleisen er uttalt feminist, og med det som utgangspunkt, er «Hetetokt» en blanding av egne erfaringer – her er Mühleisen veldig god og bemerkelsesverdig åpen – nyttige fakta, en historisk gjennomgang og en rekke litterære henvisinger. Ikke minst Simone de Beauvoirs ikoniske 700 siders essay «Alderdommen» (1970).

Guide til overgangsalderen

Mühleisen forteller blant annet skrekkhistorien om den amerikanske legen Robert A. Wílson, som med boka «Forever female» (1966), fikk kvinner over hele verden til å knaske i seg østrogen. Skandalen kom da det viste seg at Wilson var kjøpt og betalt av legemiddelindustrien, og at hans kone i hemmelighet fikk aggressiv brystkreft, noe som viste seg å være en av bivirkningene av behandlingen.

Den historien står også i den nylig utkomne «Heit – en guide til overgangsalderen» av journalisten Birgitte Hoff Lysholm (på Kagge forlag, et sikkert tegn på at sjangeren er hot). I likhet med samtlige av disse bøkene, åpner også Lysholm med en personlig historie, der førtiåringen er overbevist om at hun er kommet i det som kalles tidlig overgangsalder. Boka bygger på samtaler med ulike kvinner, som en slags guide til overgangsalderen. Den er velskrevet og lettlest, med passe mengder fakta og lystige og ikke fullt så lystige historier fra virkeligheten.

Diffuse floskler

Møllspist underliv og innskrumpne bryster?

Både Mühleisen og Lysholm kommer med utfall mot velvære- og selvhjelpslitteratur. Et skrekkeksempel på den er «Jeg er f*cking hot!» av danske Renée Toft Simonsen. Hun er tidligere fotomodell og nå psykolog, og hennes altfor lange, rotete og selvrefererende personlige historie har kun ett mantra: å vise sårbarhet. Den, forteller hun på sin tåkete måte, både «forløser og utløser og oppløser». Hennes konklusjon er at «vi må aldri slutte å lytte innover, for det er i hjertet visdommen og livsytringene bor, uansett hva politikere, næringsliv eller de gamle greske filosofene måte mene.»

Noen vil muligens ha nytte av Simonsens diffuse floskler. Selv anbefaler jeg konkrete fakta om emnet. Ved siden av Mühleisen og Lysholm, eksempelvis også den danske legen Lotte Hvas' «Overgangsalderen – alt du trenger å vite» (2018).

For det finnes et liv etter en påstått delvis død. Faktum er at mange kvinner kun har lettere symptomer. Lysten forsvinner ikke med alderen, forutsatt at du møter en mann du lyster. Depresjon rammer dem som i utgangspunktet var depressive, og forskning viser at østrogen ikke er så farlig likevel. Det er betryggende. Det dreier seg tross alt om en tredjedel av livet til en gjennomsnittskvinne.