Mollstemt reise tilbake til 1968

Betongblues fra Tove Nilsen.

VIKTIGE BØKER: Tove Nilsens bøker fra Bøler er viktige bidrag til historien om drabantbyenes tidlige liv. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
VIKTIGE BØKER: Tove Nilsens bøker fra Bøler er viktige bidrag til historien om drabantbyenes tidlige liv. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||• Les intervju med Tove Nilsen her.

 ANMELDELSE: Det er vinteren før månelandingen. Julegrana står tent mellom blokkene på Bøler. I snøen ligger Goggen, ungdomsforbryteren og Toves sjelevenn. Han er full, ler og rekker hånden mot kameraten for å få hjelp til å reise seg. Svenna snur og går.

Fra balkongen i åttende etasje betrakter Tove opptrinnet. Hun kunne ha ropt. Goggen ville blitt så glad. Men Tove står taus, før hun sniker seg inn i varmen igjen.

Svik Scenen, som kommer tidlig i Tove Nilsens fjerde bok om skyskraperenglene, er romanhandlingen i miniatyr. Tove og Goggen er blitt seksten. De har kjent hverandre bestandig, delt første skoledag, sommerdager ved Nøklevann, de første seksuelle opplevelsene.

Men etter at Goggen kom fra Bastøy, har Tove trukket seg unna. Hun føler seg som en sviker. For hvem hjelper Goggen — som har fått bank av faren siden han var en neve stor — hvis ikke Tove gjør det?

Svakere sug Oppvekstklassikeren «Skyskraperengler» (1982) var første bok om Toves liv i de nyreiste blokkene på Bøler. Romanen om den elleveårige lystløgneren med forfatterambisjoner regnes som Nilsens gjennombrudd. På nittitallet kom to nye, gode bøker om Tove, «Skyskrapersommer» (1996) og «G for Goggen» (1997).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer