Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Moms på billetter til kultur og idrett

Kulturmomsutvalget foreslår at det innføres 8 prosent moms på billetter til kultur- og idrettsarrangementer.

(Dagtbladet.no): Kulturmomsutvalget foreslår at det innføres moms på billetter til kultur- og idrettsarrangementer. Det betyr at det skal betales 8 prosent moms på festivalbilletter, inngang på museer, konsertbilletter og billetter til operaen.

Til gjengjeld får arrangører rett til å trekke fra 25 prosent moms på alle innkjøp.

- Det er ingen grunn til at billettene skal bli dyrere for sluttbrukeren. Den skatteletten forslaget innebærer for kultursektoren, er nemlig mye større i omfang, sier økonomiprofessor Arild Hervik, som har ledet utvalget.

- Rekker ut en hånd til noen få

Deres forslag ble overlevert Kristin Halvorsen (SV) i dag. Det er Finansdepartementet som har vært utvalgets oppdragsgiver.

- Både teatrene, operaen, museene og idretten har vært representert i utvalget, og alle er happy med den ordningen vi har kommet fram til, hevder Hervik.

Ei som er lite fornøyd, er Birgitte Brekke i Frivillighet Norge, som representerer 155 frivillige organisasjoner fra 4H til Frelsesarmeen og Norges Blindeforbund. Hun reagerer på at utvalget ikke hadde mandat til å se på fullt momsfritak for alle frivillige foreninger.

- Det er bare frivillige organisasjoner med mer enn 140 000 kroner i årlig omsetning og dermed kan registrere seg i momsregisteret, som vil ha glede av dette. For å si det sånn: I Norge er ikke det mange, sier  Brekke til Dagbladet.no.

BØR IKKE BLI DYRERE: Kultursektoren tjener med på momsfritak på innkjøp, enn de må betale for å legge 8 prosent moms på billetter, hevder Kulturmomsutvalgets leder. Her fra billettsalget i den nye operaen i Bjørvika. Foto: SCANPIX
BØR IKKE BLI DYRERE: Kultursektoren tjener med på momsfritak på innkjøp, enn de må betale for å legge 8 prosent moms på billetter, hevder Kulturmomsutvalgets leder. Her fra billettsalget i den nye operaen i Bjørvika. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er å rekke ut en hånd til noen få. Hvis Regjeringen virkelig vil gjøre noe for de frivillige, burde alle frivillige organisasjoner få slippe å betale moms på innkjøp, sier hun.

Mer treffsikkert å kjempe for tilskudd

Hervik mener imidlertid at foreninger med mindre enn 140 000 kroner i omsetninge r så små at de ikke vil ha glede av å komme inn under det nye momsregimet.

- For disse er det langt mer treffsikkert å kjempe for økte tilskudd. Momssystemet skal ikke brukes til fordelingspolitikk, sier han.

For organisasjoner med mellom 140 000 og 300 000 kroner i omsetning, vil det bli valgfritt om man vil ha momsfritak på innkjøp og 8 prosent moms på billettene.

- Dette fordi det er en viss adminsitrativ byrde å føre momsregnskap, sier Hervik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media