Momskaos for Quart

Kort tid før festivalstart er Quart-ledelsen og andre norske festivalarrangører fullstendig i uvisse om hvordan momsreformen vil påvirke dem. Men regn med dyrere konserter fra høsten av.

1. juli trer momsreformen i kraft. I prinsippet skal alle tjenester ilegges moms, mens kulturlivet skal unntas. Men selv om det ikke blir moms på konsertbilletter blir de med stor sannsynlighet dyrere, siden arrangørrene må betale moms for flere av de tjenestene de kjøper.

Men nøyaktig hva de må betale er fortsatt uklart kort tid før sommerens festivalsesong. Lys og lyd skal visstnok fritas, mens det fortsatt er usikkerhet om arrangørene må betale moms for sikkerhetstjenester og teknisk hjelp.

- Vi er optimistiske. Intensjonene har vært gode, men vi venter på presiseringene, sier Stein Andreassen i Norsk Rockforbund til Dagbladet.no.

I disse dager avgjøres nemlig eventuelle unntak for musikklivet av stortingets finanspolitikere.

- Veldig greit rent budsjettmessig å få dette avklart en hel måned i forveien om disse tjenestene blir 23 prosent dyrere eller ikke, sier Quartens pressesjef Pål Hetland lett syrlig til Dagbladet.no, men legger til:

- For vår del skal vi greie oss uansett. Vi regner med 50 000 solgte billetter. Jeg synes mere synd på mindre festivaler med strammere økonomi, sier Hetland.

I år øker prisene på Quart noe, men Hetland avviser at dette skyldes de økte momsutgiftene.

- Vi forhandler kontraktene med våre artister i dollar. De økte prisene skyldes valutasvingningene.

Er DJer kunstnere?

Quarten er ekstra utsatt for mulig momskaos. DJ-opptredener kan nemlig bli definert som avgiftspliktige.

- Ren avspilling av plater omfattes ikke av avgiftsfritaket, opplyser Skattedirektoratet til Dagbladet.no.

Men selv Skattedirektoratet kan svare sikkert på om DJer blir momsbelagt. I vinter ba nemlig Kulturdepartementet stortingspolitikerne vurdere hvorvidt «kunstneriske» DJer, i motsetning til rene platesnurrere, skal få avgiftsfritak.

I et brevet henviser departementet til gråsonen med DJer som «avspiller kortere utdrag fra en rekke plater og som setter dette sammen på en personlig måte som kan karakteriseres som kunstnerisk utøvelse ved at vedkommende gjennom sin sammensetning skaper et nytt kunstnerisk produkt».

- Jeg gleder meg til å se hvem som skal definere det, sier Quart-Hetland til Dagbladet.no.

Og for å svare på Hetlands spørsmål: Det blir byråkratene på Fylkesskattekontoret i Vest-Agder som skal avgjøre hvorvidt platesnurrerne på Kick, Markens og Rederiet er kunstnere eller bare rene maskinførere.

<B>MOMS-KAOS: Arrangøren av Quartfestivalen i Kristiansand vet fremdeles ikke hva de skal betale moms for.