Mona Høvring reagerer på sex-kritikk

Debatten ruller på webloggen. Les hennes tilsvar her.

Kvinnegruppa Ottar skal ha reagert kraftig på Mona Høvrings novelle som sto på trykk i siste utgave av de feministiske tidsskriftet Fett.

Dagbladet.nos journalist Maria Børja tok opp temaet i sin weblogg, og debatten har rullet.

I dette innlegget forsvarer Mona Høvring novella:

Jeg har lest noen av reaksjonene på novella mi, «Man skal ikke plage folk med drømmene sine», som sto på trykk i siste nummer av det feministiske tidsskriftet Fett (nr. 2, 2005), og disse reaksjonene har, til dels, vært kraftige, med en blanding av vantro og avsky.

Det overrasker meg at litteratur oppfattes på en slik måte, som om det heslige, nedrige og vonde i en tekst automatisk springer ut av forfatterens lyst, frimodighet eller likegyldighet.

I denne teksten satte jeg meg fore å bruke det fortetta novelleformatet til å skrive om ei ung jentes utsatthet og forvirring i en grenseløs verden, og de øyeblikka som måtte oppleves som pornografiske, er så svarte og surrealistiske at jeg vanskelig kan bifalle de endimensjonale lesningene som antydes.

Novella jeg har skrevet er på ingen måte en hyllest til Friheten eller Den seksuelle grenseløsheten, den er motivert av helt andre størrelser: den er dypest sett et tablå i slekt med Hieronymous Bosch sine malerier, den beskriver et mareritt, et fall, en oppløsning av identitetens grenser.

FÅR KRITIKK: Mona Høvring.