Mona Lisa jubilerer

Hun er skrytt opp i skyene, kopiert, idealisert, vulgarisert og pervertert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Mona Lisa i Louvre-museet i Paris bryr seg ikke om oppstusset omkring henne, 500 år etter at hun ble malt. Hun ser like uutgrunnelig ut som alltid. Mona Lisa ble malt i 1503 av Leonardo da Vinci og er blitt et maleri alle identifiserer seg med. Bildet er på mange måter blitt et symbol for Louvre-museet, et uunngåelig vendepunkt for alle som besøker Paris. Mona Lisa er mer enn det. Hun er selve kunstens symbol. Hun er skrytt opp i skyene, kopiert, idealisert, vulgarisert og pervertert. I de seinere åra er hun også blitt utnyttet i reklamen, for å selge tannpasta eller aperitiffer. Mona Lisa er verdens mest berømte maleri, som står i sentrum for en stor Leonardo da Vinci-utstilling i Louvre denne sommeren.

FOR 500 ÅR SIDEN

kom en eldre kunstner over Alpene for å behage kongen av Frankrike, Frans den første. I bagasjen hadde han blant annet portrettet av en florentisk kvinne, Mona Lisa. Det eneste man vet, er at Leonardo da Vinci solgte bildet til sin beskytter i 1503. Resten av bildets historie er bare hypoteser. Italienske Vasari, Leonardo da Vincis første biograf, sier at Leonardo da Vinci malte portrettet av Francesco del Giocondos hustru. Han hadde giftet seg med Lisa Gherardini i 1495, og Leonardo da Vinci kjente paret, som var hans naboer. Men hvis dette er den sanne versjonen, hvorfor hadde ikke Leonardo da Vinci gitt paret maleriet? Han er kjent for at han aldri ble ferdig med bildene sine, men hvorfor tok han med seg dette til Frankrike?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer