Monarki i solnedgang

Ingress

Meninger

Vi glemmer aldri at kong Olav tok trikken til Frognerseteren for å gå på ski under oljekrisen i 1973, eller at kong Harald iførte seg godt brukte støvler og en utdatert boblejakke da han skulle inspisere ødeleggelsene etter en orkan på Nordvestlandet tidlig på 1990-tallet. Du verden så folkelige de var. Men det var bevisste valg. Slik bygger de legitimitet i brede lag. De forlenger dermed institusjonens levetid, og gleder dem som syns monarkiet er fint å ha, mens det ergrer oss som helst ser at det forsvinner snarest råd.

Men forestillingen om folkelighet forutsetter også folkelighetens motsetning, at det egentlig er naturlig at kongelige opptrer opphøyd og mer glansfullt enn de fleste andre. Og hvordan gjør man det i vår tid? Den vanlige avbildning av konger i eventyr er jo at de går rundt i hermelinkåpe. Men slik er det ikke lenger. Kongelige menn tar på seg kjole og hvitt til fest og sjakett på 17. mai, og er de i felt, det vil si på militær øvelse eller inspeksjon, så stiller de i uniform. Folkelig er det ikke, og mange syns det virker opphøyd. De fleste syns det er greit.

Konger og keisere var opprinnelig øverste punkt på en maktpyramide. I dag er denne forestillingen en illusjon, noe alle vet. I stedet må de spille en symbolsk rolle som politisk ikke-aktør og sosial rollemodell. De kan ikke delta i den løpende politiske diskurs, de uttaler seg offentlig under streng kontroll. Når de intervjues i mediene, er det informasjonsrådgivere som egentlig svarer. Dette har brakt dem inn i et håpløst terreng. De er lissomdeltakere i samfunnet.

Men selv om de spiller en rolle, er de ikke skuespillere i vanlig forstand. De kan ikke uten videre ta etter de store og små stjernene i kjendisverdenen. Det gjelder også i klesveien. Om stjernene på all verdens røde løpere lar seg korrumpere av moteindustrien ved å opptre som modelldokker i gratis klær, kan ikke en framtidig dronning gjøre det. Da forfaller kongerollen ytterligere. For oss er det utmerket. Men før abdikasjonen skjer, vil det være en del klesprodusenter som har beriket seg. Det liker vi jo ikke i verdens mest likestilte land. Slike feilsteg kan ikke oppveies av at monarken ifører seg en slitt anorakk enten det stormer i øst eller vest, nord eller sør.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.