Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Monarkiet er på knærne

Det burde ikke være noe problem at den kongelige, rigide livsformen ikke passer alle mennesker. Likevel: I monarkiet forventes at de opphøyde også skal være overmennesker.

DYNASTIET: Prins Harry og hertuginne Meghan vil gjøre mer sammen, og jobbe mindre for dronning Elisabeth. (AP foto/Matt Dunham)
DYNASTIET: Prins Harry og hertuginne Meghan vil gjøre mer sammen, og jobbe mindre for dronning Elisabeth. (AP foto/Matt Dunham) Vis mer
Meninger

Prins Harry og hertuginne Meghan har offentliggjort at de trer ut av det britiske kongehusets førstelinje. De to vil bli økonomisk uavhengige, utføre langt færre kongelige oppdrag og leve mer tilbaketrukket enn i dag. Noe av bakgrunnen er hertugparets mange konflikter med deler av britisk presse. Privatlivet blir endevendt og vist fram på en nådeløs måte. Særlig har Meghan blitt rammet av kritikk og synspunkter som ofte har en rasistisk tendens. Parets beslutning ble tatt uten at den øvrige kongelige familien var involvert. Det tyder på at den aldrende (94 år) dronning Elisabeth 2. er i ferd med å miste kontrollen i eget dynasti.

Dette er ikke nyheter som ryster verden. Problemer og skandaler har i flere tiår strømmet fra britiske kongehuset. Selv om det er betydelige forskjeller mellom det norske og det britiske kongehuset, er den siste utviklingen i huset Windsor et nytt varsel om monarkienes økende problemer. Det blir stadig vanskeligere å forene de stive kongelige rollemodellene med de nådeløse lyskasterne mange medier bruker.

Denne situasjonen skaper et nesten uløselig dilemma for monarkiet. Rett nok har de fleste regjerende konger og dronninger i verden (det er rundt 30 av dem) tatt noen steg ned fra sine forgylte troner. De vil komme nærmere folket. Men slike forsøk bare utsetter vanskelighetene og skaper samtidig nye. Uten en opphøyd avstand blekner kongehusets utstråling og glans. Alle kan lettere se at avkledd all pynt dreier det seg om familier som også har helt vanlige problemer: Utroskap, skilsmisser, arvestrid, økonomiske utfordringer osv. Dikteren H.C. Andersen viste dette fram allerede i 1827 i eventyret om keiserens nye klær.

Det norske kongehuset har vært mindre rammet av personkriser enn mange andre i Europa. Innlemmelsen av Mette-Marit i familien ble håndtert med sikker hånd. Det har vært, og er, vanskeligere med prinsesse Martha. Hun har hatt et avvikende privatliv, blandet roller og beskjeftiger seg med et svært alternativt åndsliv. Idealet for kongelige i Norge er noe annerledes: Meningsfylte oppgaver, aksepterte fellesverdier, høyt tempo og bunnsolid plikttroskap.

Det burde ikke være noe problem at denne rigide livsformen ikke passer alle mennesker. Likevel: I monarkiet forventes at de opphøyde også skal være overmennesker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media