Monday Blues

Den japanske kultregissøren Sabu er aktuell med verdens verste hangover i «Monday». Dagbladet.no gir deg ukens premierefilmer.

Du våkner opp fra en dyp søvn på et fremmed sted, med en gigantisk hangover og en pose salt for å skremme bort onde ånder. Slik møter vi hovedpersonen Takagi (Shinichi Tsutsumi) i Sabus fjerde film «Monday». Se klipp fra filmen

Kultfenomen

Sabu, som han kaller seg når han lager film, heter egentlig Hiroyuki Tanaka. Han er født 18. november 1964 i Wakayama City i Japan. Han har bare laget fire filmer, men er allerede en regissør man kan regne med i fremtiden.

Sabu debuterte i 1996 med «D.A.N.G.A.N Runner». Filmen handler om tre menn som av forskjellige årsaker løper etter hverandre gjennom storbyens gater, mens vi i flasback får vi se hva som forårsaket jakten. Publikum elsket filmen for dens originalitet og ukonvensjonelle stil.

Haiku

Sabu plukker fra øverste hylle og blander japanske haikudikt med vestlig populærkultur. Han har en rå og energisk stil og lager filmer med høyt tempo og visuelle krumspring. Sabu har til og med laget sin egen versjon av «Budbringeren» med «Postman Blues» (1997).

Nå er han altså klar med «Monday», filmen om verdens verste hangover.

- Med «Monday» ville jeg gjøre filmen jeg virkelig ønsket å lage, en actionkomedie, en dramatisk og smertefull, skremmende og fantastisk historie med kjappe replikker og mye dansing, sier Sabu om «Monday».

Skal man tro ryktene som surrer rundt filmen har han greid det.

Andre premièrer

Denne uken har også den norske lavbudsjettsfilmen «Mongoland». Filmskaperne måtte slåss mot filmbyråkratiet i Norge for å få filmen opp på kino, og nå har de lykkes. De tar deg med til planeten Stavanger, hvor Pia kommer hjem etter en lengre reise bare for å finne ut at kjæresten har forsvunnet i jorda.

Ellers denne premierehelgen kan du bli med Golden Globe vinner Tom Hanks på en øde øy. I «Cast Away» spiller han Chuck Noland som jobber i budbyrået FedEx. Jobben tar ham verden over, men en dag styrter flyet hans og Chuck befinner seg ytterst alene på en øde øy. Idyllisk? Ikke nødvendigvis, får Hanks erfare.

Richard Gere spiller gynekolog for de rikeste kvinnene i Texas i Robert Altmans siste film «Dr. T og kvinnene». Livet hans faller sammen når kona (Farrah Fawcett) hans lider av et nervesammenbrudd og datteren (Kate Hudson) vil gifte seg med en mann på tross av at hun er lesbisk.

I «Kevin and Perry Go Large» får vi bli med to kåte tenåringer på sydenferie. Alt de vil ha er sex, sex og atter sex. Til slutt kan vi bli med Juliette Binoche til øya St. Pierre hvor menneskelighet og rettferdighet slåss mot byråkrati og stahet i «De største er kjærligheten».

Tom Hanks som Robinson
Farrah Fawcett i «Dr. T og Kvinnene»