Monetkamp mellom auksjonshusene

Auksjonshusene Sotheby's og Christie's kjempet om å dra inn mest penger da to bilder av Monet gikk under hammeren.

Kampen mellom Monet i soloppgang og Monet i solnedgang har aldri vært sett før. Ingen av auksjonshusene Christie's og Sotheby's kan huske at to bilder fra hver sin distinkte serie til en kunstner har blitt solgt så tett, i samme by.

Christie's var først ut. Mandag gikk Claude Monets Matinee Sur la Seine, pres de Giverny (Morgenen på Seinen) under hammeren. Forventet pris var mellom 47 og 59 millioner kroner.

Dagen etter var det Monet i solnedgang da Sotheby's la ut Haystacs, last ray of the sun for salg. Forventet pris var rundt 91 millioner kroner.

Vi vinner

Begge bildene er malt mot slutten av 1800-tallet, rett utenfor Monets dørstokk.

Sjøl om Christies bilde lå under Sotheby's i forventet pris, hadde auksjonshuset store forhåpninger om å gå vinnende ut av kampen.

- Dette er fantastisk maleri, fantastisk godt holdt og jeg mener det er det beste i seriene, sa Christie's Jukka Pylkkanen til Guardian.

Hos Sotheby's var stemningen mer diskret.

- Jeg vil ikke kommentere et annet bilde solgt av et annet hus, men puddingens smak vises når den blir spist, mente Sotheby's ekspert Philip Hook.

Hvem vant?

Favoritten var hos Sotheby's, og auksjonshuset dro inn rekordsummen 131 millioner kroner for bildet. Det er 40 millioner kroner over forventet pris.

Hos Christie's var budrunden med edruelig og bildet gikk for 46 millioner kroner.

Men hos begge husene er de enige om at kunstmarkedet går godt for tida.

- Alle vet at kunstmarkedet går i sykluser på åtte år. Men nå er vi inne i det 12. året med økende priser, sier Pylkkanen.

MONET: To av Monets malerier kjempet om å få høyest pris denne uka. Foto: SCANPIX/EPA
RÅDYR Her holder de 131 millioner kroner i lufta. Foto: SCANPIX/AP