Monitor for sin tid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sjelden har en mediekommentar møtt sin tid så perfekt som Dagbladets «Monitor». Markus Markusson startet denne spalten i september 1990. I oktober 1990 vedtok Stortinget å åpne for riksdekkende kommersielt fjernsyn. Norge satte kurs mot flerkanalsamfunnet, med tilhørende kvantesprang i kulturliv og verdiklima.

  • Monitor fulgte utviklingen. Han skrev om det første, famlende TV2-selskapet, fulgte konsesjonsforhandlingene, overvåket åpningssendingen høsten 1992. Stortinget mente at dette skulle «styrke norsk kultur og egenart». I virkeligheten gikk startskuddet for en kanalkonkurranse som har brakt oss til en annen klode: Til et amerikanisert TV-landskap av glitter og stas, såpe og sex, samtidig og i alle kanaler. Godt da, at en erfaren og kyndig spaltist har fulgt med på allmennhetens vegne.
  • Kommersialiseringen av fjernsynet falt i tid sammen med kapitaliseringen av dagspressen. Norske aviser har tatt spranget fra heimebaserte blader til internasjonale investeringsobjekter. Det er en forandring så svimlende at vi knapt overskuer konsekvensen. Monitor har fulgt også denne prosessen. Skritt for skritt har han kunnet forklare kjededannelsens finesser og finansjungelens veier. Hele tida med blikket, medieblikket, den kloke iakttakers nøytrale syn.
  • Ja, i mediestøyens larm av skamløse egeninteresser, av forvirrede politikere, glinsende yuppies og skeive mot-ironier, har Monitor stått på saklighetens side. Stillferdig i tonen, og med beskjedenhet i uttrykket, har han mang en gang slått hull på TV-magiens oppblåste illusjoner.
  • En Monitor-spalte i forrige uke ga en sammenfatning av den utvikling han så gjennom sine ti år som spaltist. To debatter i dag handler egentlig om det samme, skrev han. Både kommersialiseringen av fjernsynet og kapitaliseringen av pressen skaper i dag tvil og forvirring om de verdier som disse to mediene egentlig representerer i samfunnet. Hans testamente - det må kalles så - går ut på at den felles verdi, som ikke må forspilles, ligger i allmennhetens interesser i disse mediene. Tross glitter og stas, investorgrådighet og profittmargin: Disse mediene må støttes og skjermes, for at de kan tjene sine oppgaver for fellesskapets vel.
  • Monitor er gått i svart nå. Mediestøyen fortsetter. Med sine ti år ved skjermen har Markus Makusson gjort allmennheten større tjenester enn de fleste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer