Monkees i mono

60-talls pop til glede for nye og gamle lyttere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: The Monkees var en gruppe litt på siden av hovedstrømmen i 1960-tallets popmusikk. I motsetning til grupper som Beatles, Beach Boys, Bee Gees, Byrds og massevis av andre, var de et konstruert fenomen.

Gruppa ble i 1965 satt sammen av TV-selskapet NBC med det for øyet å lage en komisk TV-serie basert på slapstick og vittige dialoger. De fire musikerne skulle være skuespillere – omtrent som Beatles hadde vært det i filmene «A Hard Day’s Night» og «Help!».

Renessanse

I perioden fram til 1970 hadde gruppa et stort antall hitlåter, med monsterhit-en «I’m a Believer» som hjørnestein i karrieren. Under navnene Davy Jones, Micky Dolenz, Mike Nesmith og Pete Tork ble de fire enormt populære, men nøt ikke den helt store respekten som musikere.

I hvert fall ikke før langt seinere. Først på 1990-tallet ble Monkees et kultfenomen for venner av melodiøs 1960-talls pop. To sesonger med TV-episoder er utgitt i Norge med norske tekster, og samlealbum med Monkees-hits er utgitt i fleng de siste ti åra.

Sommermusikk

I løpet av 1966-1967 utga Monkees fire LP-er, som nå kommer i deluxe-utgaver med masse morsomme ekstraspor og fyldige teksthefter. Dette er album tre og fire, to CD-er med både stereo og monoutgaver, pluss tidligere ikke utgitte låter og alternative versjoner. For nye lyttere må det være morsomt å høre klangbunnen i monoutgivelsene. De er på mange måter å foretrekke.

Spesielt originale var ikke disse gutta. Først og fremst er dette leken og fengende musikk i Beatles-stil, pophistorisk gøyale utgivelser fulle av munter og lys sommermusikk. Først etter Monkees-perioden slo Mike Nesmith til som soloartist og countryrock-nyskaper. Men det er en annen historie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer