Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Monolitten tilgriset av NRK-profil: - Han er veldig lei seg

Monolitten er sperret av etter at nasjonalmonumentet ble griset til av NRK-programleder Are Sende Osen. 

SPERRET AV: Området rundt Monolitten er sperret av etter at det er sølt olje og salt på området. Foto: Jacques Hvistendahl
SPERRET AV: Området rundt Monolitten er sperret av etter at det er sølt olje og salt på området. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

(Dagbladet): Området rundt Monolitten i Vigelandsparken er nå sperret av etter at det er blitt sølt olje og salt på sirkeltrappen ved Monolitten. Det melder VG i dag.

Bymiljøetaten i Oslo har koblet inn et firma som rydder opp i griseriet.

Grisingen ved monumentet skjedde i forbindelse med programmet «På tro og Are» og ble utført av programleder Are Sende Osen.

- Jeg tror de (NRK) har innsett at det var litt dumt, sier Alv Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver ved kulturetaten i Oslo kommune til Dagbladet.

Han forteller at kulturetaten er i dialog med NRK etter hendelsen.

Are Sende Osen er også tidligere i år blitt beskyldt for kulturvandalisme. NRK risikerte å bli politianmeldt etter at Osen stiftet opp en plakat på døra til Nidarosdomen i forbindelse med samme program.

- Ingen er mer lei seg enn Are

- Det er ingen som er mer lei seg enn Are, sier redaksjonssjef for programmet Njord Røv til Dagbladet.

- Han er veldig lei seg. Han er veldig glad i området og det var virkelig ikke hans ønske å gjøre skade, sier Røv.

Ifølge Røv har NRK beklaget det som har skjedd til Oslo kommune og Vigelandsparken.

- Vi er kjempelei oss og beklager sterkt og inderlig. Vi har fått beskjed om at området blir like fint og det er vi glad for, sier han.

NRK har også tilbudt seg å betale opprydningen. Bymiljøetaten vil vurdere om skadeverket skal anmeldes.

Røv ønsker ikke å kommentere en mulig anmeldelse.

- Skadeverk

Alv Gustavsen kan foreløpig ikke si noe om hvor stort omfang skadeverket har eller hvor mye det vil koste å rengjøre området.

- Uavhengig av hvem som har gjort dette bør man ikke ta seg til rette med kunst på dette viset. Det er ikke uvanlig at folk tar seg til rette ved skulpturene i promosammenheng. Det synes vi ikke noe om. Man skal ta vare på skulpturer og ikke ta seg til rette, sier Gustavsen.

Hvor skadelig olje og salt er på steinen som skulpturen er laget av kan ikke Gustavsen si på dette tidspunktet.

- Det kommer an på mengde og steinen. Men at det ikke er heldig, det kan man jo si, sier han.

- Skadverk

Siri Refsum, skulpturkonservator ved Vigelandsmuseet, sier til VG at dette er skadeverk.

– Den øverste delen av sirkeltrappen, som er en del av anlegget er tilgriset. Det er estetisk uheldig at man søler med olje og salt på granitt. Oljen er skjemmende, og salt kan trenge ned i grunnen, og det er fare for at noen kan tråkke i det og spre det utover på selve Monolitten, sier hun til avisa.