Monotont om Asia

Temmelig grå reiseskildring, sin insistering på det fargesprakende Asia til tross.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Etter å ha lagt India og Kina bak seg, har den tidligere NRK-korrespondenten Torbjørn Færøvik denne gang brukt «fire reiser i det samme sporet» til å skrive bok om Vietnam, Kambodsja, Thailand og Burma.

Resultatet er blitt en over 400 sider tykk reiseskildring av de fire buddhistiske landene, med tydelig vekt på vakre landskap og dramatisk historie. Underveis snakker Færøvik med personer han møter, og noen av dem er riktig uvanlige: Pol Pots bror, en britisk forfattermunk og en berømt burmesisk standup-komikertrio.

Men i det store og hele opplever han ikke veldig mye mer enn en driftig og oppmerksom vanlig turist kunne klart. Til gjengjeld bruker Færøvik mye tid på malende skildringer av natur, mat og mennesker: «Regnskogen hilser oss som fuktig balsam.»

Søtest og rødest

Færøvik er en forfatter som åpenbart jobber hardt for å gi prosaen sin «smak og duft», og han er ikke gjerrig på de sterke ordene: Her er både «de vakreste kvinner», «de søteste plommer», «de rødeste roser» og «de nydeligste måltider» med. Han er i det hele tatt lite redd for det eksotifiserende blikket: I Færøviks Asia skorter det sjelden på røkelsesduft, sang og dans. Heller ikke forlaget sparer på adjektivene: Ifølge vaskeseddelen er Færøviks reise for sikkerhets skyld både «eventyrlig» og «fargerik».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer