Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Monster-Maiden

Monumentalt krigsepos fra heavy metal-veteraner.

• Les ukas musikkanmeldelser

CD: Fansen er bønnhørt. Syv år etter Bruce Dickinson og Adrian Smiths gjeninntreden i Iron Maiden helet blåmerkene fra det gustne nittitallet. Nå slår endelig kreativiteten mellom de to og bandsjef Steve Harris ut i full blomst.

Den lettbeinte åpningslåten «Different World» skjeler mot syttitallets klassiske hardrock og er lite representativ for den komplekse og monumentale timen som følger. Selv om sangen i seg selv er rimelig ordinær, gjør Dickinsons velvalgte fraseringer at «Different World» er noe av det nærmeste Iron Maiden kan komme i å havne på radio.

Full krig

Fra sang to er det bokstavelig talt full krig. Alle låtene på «A Matter of Life and Death» er spunnet rundt temaer som krigshistorikk, politisk spill og de store spørsmålene om tro og håp. Pompøst, ja - men så er det ingen som kler å tonesette slike tema bedre enn nettopp Iron Maiden.

Britene har tatt alle sine klassiske elementer, modernisert deler av riffpaletten og pakket dem inn i velfungerende progressive løsninger som formelig oser av kruttslam og grandiose slag. Bruce Dickinson synger i store bilder om blitsen fra Hiroshima-bomben og kuleregnet som ventet ungguttene som ble sendt i land i Normandie («The Longest Day»). Sjeldent har vi hørt Dickinson så vital og variert.

Perfekt harmoni

«Brighter Than a Thousand Suns» åpner med et nærmest Tool-aktig riff og presenterer den smarteste krigslyrikken Iron Maiden noen gang har forfattet. Alle kjenner etterhvert akkordprogresjonen til Steve Harris, men så lenge «For the Greater Good of God» er den beste låten han har skrevet siden «Fear of the Dark» satte fotballstadioner i kok på tidlig 90-tall, tilgir vi den gamle stabeisen. Der Iron Maiden på sine siste album har hatt en tendens til å trekke låtene ut i det lengste, føles ikke ett av de 72 minuttene på «A Matter of Life and Death» overflødig. Alle sangene harmonerer også perfekt i forhold til hverandre.

STORFORM: Vokalist Bruce Dickinson og resten av Iron Maiden imponerte i Spektrum i fjor. Nå imponerer de også på plate. Foto: TORBJØRN GRØNNING
STORFORM: Vokalist Bruce Dickinson og resten av Iron Maiden imponerte i Spektrum i fjor. Nå imponerer de også på plate. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

«A Matter of Life and Death» pynter hyllen sammen med karrierehøydepunkt som «Piece of Mind» og «Seventh Son of a Seventh Son».

• Les ukas musikkanmeldelser

• Les bloggerens anmeldelse av Iron Maiden-plata

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling