Monster tar over etter Norsk Film

JAR (Dagbladet): En ny generasjon filmfolk tar over: Det private selskapet Monster Media har flyttet inn i lokalene etter statens nedlagte Norsk Film AS på Jar i Bærum.

- Det pågår et generasjonsskifte i norsk filmbransje. Det er vi glade for å være en del av, sier spillefilmprodusent Edward A. Dreyer.

Dreyer, som blant annet står bak «Detektor» og Unni Straumes kommende film «Musikk for bryllup og begravelser», har dannet Monster Media sammen med Olav Øen og Trond Kvernstrøm - som begge har bakgrunn innen film- og TV-produksjon. De vil produsere spillefilm, reklame, drama og underholdning for TV.

Skikkelige vilkår

Med på laget har de også Svensk Filmindustris norske filial SF Norge, en av Norges største filmdistributører.

Dette selskapet vil gå inn med midler i prosjektene på et tidlig stadium, noe norske filmprodusenter sjelden er i stand til.

- Slik vil vi kunne tilby skikkelige vilkår for manusforfatterne. Mangel på penger til manusutvikling har vært et av de største problemene i norsk film, sier Dreyer og Øen.

Jackman i gang

De har allerede satt «Detektor»-regissør Pål Jackman i gang med å skrive et nytt filmmanus. Men Marius Holsts «Kongen av Bastøy» - basert på en autentisk historie fra 1915 fra guttehjemmet i Oslofjorden - blir nok den første filmen fra Monster Media.

Regissør Mattis Fürst, som laget liksomdokumentaren «Get Ready to be boyzvoiced» og ellers har jobbet for TV, kommer også til å arbeide i Norsk Films gamle lokaler på Jar.

Egne penger

Dreyer og Øen tar sikte på å bruke studioene og de tekniske anleggene på Jar til sine produksjoner. Der har det vært svært liten aktivitet det siste året.

- Men vi vil ikke være hovmodige og framstå som noen «kjekkaser» som skal komme til Jar for å rydde opp. Det er stor forskjell på oss og Norsk Film AS. Ikke minst at vi risikerer våre egne penger på dette. Så har vi da heller ikke 19 millioner kroner til administrasjon, knapt en tidel, sier Dreyer og Øen.

<B>«NYE» NORSK FILM:</B> Edward A. Dreyer og Olav Øen har startet selskapet Monster Media som skal produsere film fra Norsk Films gamle lokaler på Jar i Bærum.