Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Halloween» 2018

«Monsteråpning» 40 år etter at hun slåss mot drapsmannen for første gang

Nye «Halloween» slår kinorekorder.

ET ENDELIG OPPGJØR: Jamie Lee Curtis og Michael Myers møtes igjen denne høsten, i skrekkfilmen «Halloween». Video: Universal Pictures Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrekkfilmen «Halloween» har premiere her til lands førstkommende fredag. 40 år etter originalfilmen fra 1978 er Jamie Lee Curtis (59) tilbake i rollen som Laurie Strode, og det ser ut til at norske «Halloween»-fans får noe å glede seg til.

SLÅSS: Laurie Strode kjemper mot Michael Myers. Foto: Universal Pictures
SLÅSS: Laurie Strode kjemper mot Michael Myers. Foto: Universal Pictures Vis mer

Superlativer som monsteråpning og gigasuksess brukes av internasjonal presse for å beskrive billettsalget, og Lee Curtis rapporterer selv på Twitter om hvordan hun har flere grunner til å feire. I USA hadde filmen premiere forrige uke, og det viser seg nå at den slår flere rekorder.

- Ok, jeg tillater meg selv én skrytepost, skriver Lee Curtis, og lister opp nybrottsarbeidet:

Flere rekorder

Billettinntekter på over 340 millioner kroner i løpet av første premierehelg, gjør den til den nest største skrekkfilmåpningen noensinne. I tillegg tar «Halloween» rekorden for beste skrekkfilmåpning med en kvinnelig hovedrolle. Den har også en den beste åpningshelga med en kvinnelig hovedrolle over 55 år, og den mest innbringende åpningshelga av alle «Halloween»-filmene.

TRENT: Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) har forberedt seg godt til dagen hun møter Michael Myers igjen. Foto: Universal Pictures
TRENT: Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) har forberedt seg godt til dagen hun møter Michael Myers igjen. Foto: Universal Pictures Vis mer

Originalversjonen av «Halloween» fra 1978 er regnet som en klassiker innen skrekkfilm, og plottet var den gang enkelt: Seks år gammel dreper unggutten Michael Myers sin 17 år gamle søster, og sperres inne på mentalsykehus. 21 år gammel rømmer han og setter kursen mot hjembyen Haddonfield for å finne nye ofre.

Der ser Myers seg ut Laurie Strode, men videregåendeeleven ender med å gi ham en større kamp enn først antatt. Siden originalen har det kommet åtte «Halloween»-filmer. Den fryktinngytende masken, og en stor kjøkkenkniv som foretrukket drapsvåpen, går igjen.

KJENT MASKE: Michael Myers er tilbake. Foto: Universal pictures
KJENT MASKE: Michael Myers er tilbake. Foto: Universal pictures Vis mer

I årets «Halloween»-film returnerer filmskaperne til originalplottet, og dette skal være det endelige oppgjøret mellom Laurie Strode og den psykopatisk blodtørstige Michael Myers, ifølge filmens hjemmesider.

Godkjentstempel

Myers har nok en gang rømt fra fangenskap og returnerer for å ta livet av Strode, men denne gangen er hun langt bedre forberedt, med tanke på både forsvarsevner, utrustning og psyke, og har i tillegg en datter og et barnebarn å beskytte.

Kritikerne stempler «Halloween» med godkjent, ifølge Rotten Tomatoes, hvor filmen har en score på 80 av 100.

- De siste 30 minuttene er endelig Halloween ferdig å spille på tidligere suksessoppskrift og prøver noe helt annerledes. Jeg røper ikke mer, men det fungerer, skriver anmelderen til The Atlantic.

- Dette er ikke en strålende gjenfødelse, men en fungerende faksimile. Filmen er et tilfredsstillende stykke med slasherunderholdning, skriver The Wrap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!