Mønstrer på flaggskipet

De fire programlederne som skal fylle til sammen et helt døgn med tv mens vi andre har ferie er snart klare for å mønstre på NRKs flaggskip i sommer. Fra 1. juli tar «Sommeråpent» sikte på å gi oss vår daglige dose med nyheter, opplevelser, livsstil, musikk og kultur.

Den typiske programlederen i «Sommeråpent» er en 30 år gammel nyhetsjeger som liker å ta ting på sparket. Den rollen fyller Hanna Førland (34), Knut Magnus Berge (31) og Håkon Haugsbø (24) fra Dagsrevyen og Else Karine Archer (32) fra Østlandssendingen.

Femtemann er «skipper» Arnfinn Nygaard, som holder stø kurs for sørlands- og østfoldkysten mens de fire andre pendler mellom Oslo, Tromsø og andre deler av landet. Fire kvelder i uka skal de lage sommer-tv med substans, og det er en oppgave de går til med skrekkblandet fryd, som Berge uttrykker det.

Audition

Programlederne ble plukket ut etter audition - og de forsikrer at det var flere enn fire som ble testet. Og vi har prosjektleder Lene Einang Flachs ord for at de ble valgt fordi de både er gode reportere og gode i studio.
- Når Dagsrevy-folk får leke seg blir det bra, for det er så sjelden de får lov til det. Og her så vi fort at det var mange morsomme konstellasjoner. Derfor satser vi på hyppig vekselbruk framfor faste programlederteam, sier prosjektlederen. I motsetning til de andre har hun lang erfaring fra «Sommeråpent».

«Arken»

Skulle det likevel gå ille kan de jo gå «planken», eller stupebrettet som står sentralt plassert i studio i Oslo.

Enda nærmere det maritime er seilende reporter Arnfinn Nygaard. Han skal både passe skilpadda Søndag og portrettere spennende mennesker på sin sakte ferd nedover sørlandskysten med seilbåten «Arken».
Han og fotograf Stein Magne Os skal bo og jobbe på en 29 fots seilbåt, og er selvforsynt med bærbart redigeringsutstyr. De to kveldene de har sendefri, og kanskje til og med landlov, reiser en av programlederne til Tromsø for å lede deler av sendingen derfra i samsending med Oslo.

Musikk

«Sommeråpent» skal også være til stede på festivalene og andre steder der det skjer noe, og korrespondentene skal trekkes inn. Musikalsk får de hjelp av grupper som Trang Fødsel, CC Cowboys, Di derre, Something Odd og D'Sound i tillegg til utenlandske krefter. Hildegunn Moltubakk, i Fredrik Knutsens skikkelse, blir dessuten gjennomgangsfigur i de 23 timelange sendingene fram til 13. august.

Og selv om de er aldri så mye nyhetsmennesker, må redaksjonen forberede seg for nyhetsfattige dager. «Sommeråpent» skal fylle tomrommet etter «Redaksjon 21», «Til debatt» og den daglige sportssendingen.

- Vi skal være en forlengelse av nyhetene, og vil følge opp toppsakene og presentere dem på en annen måte - lysere og mer lekent .
- Og kanskje underholde litt også?
- Vi har ingen ambisjon om å kjede folk, forsikrer Knut Magnus Berge.