Montaignes smaksprøver

Har beholdt den radikalt fiske aromaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Når den litt ubestemmelige og omdiskuterte essaysjangeren skal defineres, trekkes gjerne Michel de Montaignes «Les Essais» (1572- 80/88) fram som opphav til sjangeren.

Klassikerne etablerte det Aldous Huxley kaller «en litterær oppfinnelse for å si nesten alt om allting». Det defineres ofte som et skriftstykke der man «utprøver» ulike temaer med utgangspunkt i personlige refleksjoner rundt eget og samtidas liv. Eller mer poetisk: en «sinnets dialog med seg selv» (Matthew Arnold).

Smaksprøve

Michel de Montaigne (1533- 92) var jurist, dommer og borgermester - samt en viktig mekler mellom katolikker og protestanter under religionskrigene i Frankrike. Etter farens død trakk han seg tilbake til familieslottet. Slik oppsto trebindsverket «Les Essais» (eg. «smaksprøve»). De framstår som en blanding av filosofiske meditasjoner, tekstkommentarer, memoarer og dagbøker. Bare et utvalg av verket har vært tilgjengelig på norsk (Asbjørn Aarnes, 1979), inntil Beate Vibe gikk i gang med den gigantoppgaven det er å oversette alle tre bindene - hvorav det første nå foreligger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer