Montaignes tanker - en snarvei til økt visdom

Wandrups utvalgte: Stor sukess for liten bok.

NYTT OPPLAG: Den lille boka «Sommeren med Montaigne» er blitt sommerens mest uforutsigelige suksess på bokmarkedet. Den er hittil trykt i 17 000 eksemplarer.
NYTT OPPLAG: Den lille boka «Sommeren med Montaigne» er blitt sommerens mest uforutsigelige suksess på bokmarkedet. Den er hittil trykt i 17 000 eksemplarer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):

BOK: Mens strikking, mat og fletter dominerer bestselgerlista for såkalt generell litteratur, er det forbløffende å se at en fransk forfatter og filosof fra 1500-tallet klemmer seg inn på femteplass.

Antoine Compagnons bok «Sommeren med Montaigne» er sesongens mest uforutsigbare storselger. Hittil er den trykt i 17 000 eksemplarer, og som jeg hevdet da jeg anmeldte boka tidligere i sommer; det skal godt gjøres å komme fra lesningen uten å øke sin klokskap og visdom.

Compagnon tar for seg 40 temaer og belyser dem ved hjelp av tankene til Michel de Montaigne (1533-1592). Han omtaler alt fra «Krig og fred» til «Lukter, uvaner, grimaser».

Hvert kapittel er på tre korte sider og i likhet med Montaignes egne skrifter er Compagnons utredninger åpne og tilgjengelige, samtidig som de er dypsindige og reflekterte.

Som Arne Melberg skriver i biografien «Montaigne» (2000) er han «en selvreflekterende forfatter, uten likevel å vite hva han bega seg ut på da han begynte å skrive». Tanken blir til mens han formulerer seg, og «Sommeren med Montaigne» er en utmerket introduksjon til verket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.