Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Monty Python-legende beskyldt for å ødelegge verdensarv under filminnspilling

Terry Gilliam avviser påstandene.

<b>HISTORISK: Convento de Cristo var hovedkvarteret til ridderne i Tempelherreordenen og senere Kristusordenen, og er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Joaquim Alves Gaspar / Wikimedia Commons</b>
HISTORISK: Convento de Cristo var hovedkvarteret til ridderne i Tempelherreordenen og senere Kristusordenen, og er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Joaquim Alves Gaspar / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Monty Python-original og filmregissør Terry Gilliam nekter for å stå bak angivelige ødeleggelser på den berømte klosterborgen Convento de Cristo i Tomar, Portugal, skriver The Guardian.

Det skal være den portugisiske kringkasteren RTP som rapporterer om skader på de uerstattelige byggmassene. Det hevdes at filmteamet til Gilliam, som har spilt inn scener til regissørens etterlengtede filmversjon av klassikeren Don Quijote, etterlot seg blant annet ødelagt mur, knuste takfliser og endevendte trær.

ENDELIG FERDIG: Ikke før Terry Gilliam avsluttet det 17 år lange arbeidet med filmen «The Man Who Killed Don Quixote», ble det bråk. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG FERDIG: Ikke før Terry Gilliam avsluttet det 17 år lange arbeidet med filmen «The Man Who Killed Don Quixote», ble det bråk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Myndighetene etterforsker

Historiske Convento de Cristo var hovedkvarteret til ridderne i Tempelherreordenen og senere Kristusordenen, og er på UNESCOs verdensarvliste. Bygget ble oppført fra 1100 til 1600-tallet, ifølge Store norske leksikon.

Portugisiske myndigheter etterforsker saken, ifølge The Guardian. Gilliam selv skriver følgende om beskyldningene på Facebook:

- Dette er ignorant tull. Conveto di Cristo er et av de mest fantastiske byggene jeg har sett. Alt vi gjorde på området handlet om beskytte bygget mot skader, og det klarte vi. Trær ble ikke hugget ned og stein ble ikke ødelagt. Det fantes ikke krenkende oppførsel. Folk må sjekke fakta før de hyler hysterisk, skriver Gilliam.

Ble ferdig 4. juni

Regissøren har nettopp avsluttet arbeidet med sin kommende film «The Man Who Killed Don Quixote». Prosjektet har tatt 17 år fra start til slutt, og har møtt på utallige utfordringer på veien.

4. juni kunne imidlertid Gilliam avsløre at innspillingen er ferdig.

- Beklager den lange stillheten. Jeg har vært opptatt med å pakke lastebilen, og er på vei hjem. Etter 17 år har vi filmet ferdig «The Man Who Killed Don Quixote», skrev Gillam for noen dager siden.

I Gilliams filmversjon av boka fra 1602, som av mange regnes som verdens første roman, finner man blant annet Adam Driver, Olga Kurylenko og Stellan Skarsgård på rollelista.

Hopper i tid og rom

Jonathan Pryce har rollen som den berømte, desillusjonerte ridderen Don Quijote. Ifølge filmomtalen foregår handlingen, via tidshopp, både i London i moderne tid og i 1600-tallets La Mancha i Spania.

Terry Gilliam ble først verdenskjent som animatør og manusforfatter gjennom sketsjene og filmene til det legendariske, britiske humorkollektivet Monty Python. Senere har han også satset på en karriere som regissør, og Gilliam står blant annet bak «Fear and Loathing in Las Vegas» (1998) og «12 Monkeys» (1995).

Hele Norges coronakart