Monty Python slår til igjen

London (NTB-Reuters): Departementet for latterlige ganglag er på beina igjen, det samme er den døde papegøyen. Nå vil Monty Python i tillegg servere oss nonnekoking og dansende meklere.

De surrealistiske komikerne, som revolusjonerte britisk fjernsyn med sin anarkistiske humor, skal gjenforenes til 30-årsfeiring i oktober. De har i det siste vært travelt opptatt med å skrive sketsjer til jubileumsepisoden, som blir sendt på BBC TV.

Etter at en av Monty Pythons grunnleggere, Graham Chapman, døde i 1989, sverget de andre - Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam og Terry Jones - at de på samme måte som The Beatles aldri skulle gjenforenes.

Men 30-årsjubileet viste seg å være en uimotståelig fristelse for gjengen. Nå produserer de også en dokumentarfilm om sine sketsjer - From Spam to Sperm (Fra Snurring til sperma) - og en Monty Python Mystery Tour til åstedene der sketsjene ble begått.

Gjenfunnet

De har også gjenfunnet en sketsj-samling fra 1971, opprinnelig laget for en tysk TV-kanal, som de trodde var gått tapt. I opptakene forklarer teamet for kontinentale europeere noen av merkverdighetene i britisk dagligliv, fra nonnekoking i Doncaster til dansende aksjemeklere.

Michael Palin overtalte de andre til å lage jubileumsprogrammet etter at han hadde spurt en BBC-sjef hvorfor de aldri hadde laget et dokumentarprogram om komediefenomenet.

- Vi hadde bare vært for beskjedne til å be om det, sa han.

Anti-pompøse

Med sketsjer om canadiske tømmerhoggere som egentlig var transvestitter, spørrekonkurranser med Karl Marx og Che Guevara og gjentatte punkteringer av britisk pompøsitet, fornyet og omskapte Monty Python britisk komedie. De hadde også stor innflytelse på amerikanske stjerner som Steve Martin og John Belushi.

Python-teamet, med «og nå over til noe helt annet» som best kjente overgangslinje, laget også tre filmer som fikk kultstatus i USA. De opptrådte siste gang sammen i filmen «Meningen med livet» i 1983.

Palin og Cleese ble hyllet som «komediens Lennon-McCartney», og George Harrison hjalp til med å finansiere deres filmer.

De har alle hatt suksess på egen hånd. John Cleese laget nok en klassisk TV-serie med «Hotell i særklasse», og framsto som et noe uvanlig sexsymbol i suksessfilmen «A fish called Wanda».

Palin har hatt en serie med populære reiseprogrammer, Gilliam har høstet heder som fantasifull regissør av filmer som «Brazil», «Time Bandits» og «Twelve Monkeys». Også Terry Jones har laget TV-serier og spillefilmer, og Eric Idle skriver film-manus i Hollywood.

SAMMEN IGJEN: Monty-gjengen samles for å lage nye sketsjer. Her slår de vitser om urnen til avdøde Python-medlem Chapman under en samling på en amerikansk komikerkongress i fjor.