Monumental feilrepresentasjon

Gjennom å gjenskape Kongolandsbyen håper vi å bryte ut av den sirkulære rasismediskusjonen i Norge.

FROGNERPARKEN 1914: — Menn, kvinner og barn, var på utstilling i en «Kongolandsby» av stråhytter, der publikum kunne gå storøyd rundt og betrakte «negrene» i deres «naturlige element». I mai kommer vi til å gjenskape Kongolandsbyen. I tro kopi, på samme sted, hundre år senere, skriver kronikkforfatterne. Foto: Traxi Tom Bloch-Nakkerud.
FROGNERPARKEN 1914: — Menn, kvinner og barn, var på utstilling i en «Kongolandsby» av stråhytter, der publikum kunne gå storøyd rundt og betrakte «negrene» i deres «naturlige element». I mai kommer vi til å gjenskape Kongolandsbyen. I tro kopi, på samme sted, hundre år senere, skriver kronikkforfatterne. Foto: Traxi Tom Bloch-Nakkerud. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For fire år siden snublet vi over informasjon om et menneskelig zoo som hadde eksistert i Oslos hjerte i 1914. Menn, kvinner og barn, var på utstilling i en «Kongolandsby» av stråhytter, der publikum kunne gå storøyd rundt og betrakte «negrene» i deres «naturlige element».

Siden ingen av oss er fra dette landet, trodde vi, naturligvis, at historien om denne Kongolandsbyen var allment kjent blant Norges innfødte. Vi ville lære mer om de rådende oppfatningene om denne hendelsen, så vi begynte å spørre rundt. Det viste seg raskt at nesten ingen vi snakket med noen gang hadde hørt om dette, selv folk som hadde kjennskap til slike menneskelige zooer i andre land. I og med at utstillingen i sin tid var så populær - 1.4 millioner besøkende så den på et tidspunkt da Norges befolkning var 2 millioner - var dette fraværet av kunnskap om Kongolandsbyen mildt sagt overraskende. Det er vanskelig å forstå hvordan noe sånt bare kunne slettes fra den kollektive hukommelsen.

I mai kommer vi til å gjenskape Kongolandsbyen. I tro kopi, på samme sted, hundre år senere. Byggingen er i gang, utstillingen åpner 15. mai.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer