LEDER

Mood of Norway

Hedrer en dyktig og modig bidragsyter i den offentlige debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Lojalitetskrav veier tyngre enn hensyn til ytringsfrihet. Vi hyller varslere i offentligheten, men går stille forbi og ser ned i bakken dersom vi møter en i gangen på arbeidsplassen. Under seks prosent av offentlige mellomledere opplever at deres ytringsfrihet står sterkere enn lojaliteten til arbeidsgiveren, viste en undersøkelse i regi av Redaktørforeningen i 2014.

I går ble det kjent at landets viktigste ytringsfrihetspris, Fritt Ords pris, går til generalløytnant Robert Mood. Det er en svært fortjent pris og god tildeling som både setter fingeren på en viktig side ved ytringsfrihetskampen og hedrer en dyktig og modig bidragsyter i den offentlige debatten. Innspillene som en offentlig tjenestemann som Mood gir, viser hvilken avgjørende betydning kunnskapen norske embetspersoner sitter på og som vi som samfunn trenger.

Fritt Ord trekker selv fram hans debattskapende innsats i viktige saker som norske styrkers krigføring i Afghanistan, veteranenes skjebne, størrelsen på forsvarsbudsjettet, krigen i Syria, Norges forhold til Russland, og bevæpningen av politiet.

Prisen er også interessant ut fra et historisk perspektiv, der konflikten mellom politikere og fagmilitære minst kan spores tilbake til tida før 2. verdenskrig. Militære skal bidra i debatten, men vokte seg vel for å sette seg over politikerne. Mood har bidratt med sitt engasjement på en måte som har respektert denne viktige distinksjonen. Viktige stikkord i den forbindelse er faglighet, og erfaringer basert på egne opplevelser. Direkte og åpen kritikk der saken står i sentrum, ikke personene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer