Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mood of Norway

Hedrer en dyktig og modig bidragsyter i den offentlige debatten.

Meninger

Lojalitetskrav veier tyngre enn hensyn til ytringsfrihet. Vi hyller varslere i offentligheten, men går stille forbi og ser ned i bakken dersom vi møter en i gangen på arbeidsplassen. Under seks prosent av offentlige mellomledere opplever at deres ytringsfrihet står sterkere enn lojaliteten til arbeidsgiveren, viste en undersøkelse i regi av Redaktørforeningen i 2014.

I går ble det kjent at landets viktigste ytringsfrihetspris, Fritt Ords pris, går til generalløytnant Robert Mood. Det er en svært fortjent pris og god tildeling som både setter fingeren på en viktig side ved ytringsfrihetskampen og hedrer en dyktig og modig bidragsyter i den offentlige debatten. Innspillene som en offentlig tjenestemann som Mood gir, viser hvilken avgjørende betydning kunnskapen norske embetspersoner sitter på og som vi som samfunn trenger.

Fritt Ord trekker selv fram hans debattskapende innsats i viktige saker som norske styrkers krigføring i Afghanistan, veteranenes skjebne, størrelsen på forsvarsbudsjettet, krigen i Syria, Norges forhold til Russland, og bevæpningen av politiet.

Prisen er også interessant ut fra et historisk perspektiv, der konflikten mellom politikere og fagmilitære minst kan spores tilbake til tida før 2. verdenskrig. Militære skal bidra i debatten, men vokte seg vel for å sette seg over politikerne. Mood har bidratt med sitt engasjement på en måte som har respektert denne viktige distinksjonen. Viktige stikkord i den forbindelse er faglighet, og erfaringer basert på egne opplevelser. Direkte og åpen kritikk der saken står i sentrum, ikke personene.

At politikere ikke nødvendigvis setter pris på Moods innsats i ordskiftet fikk vi et tydelig eksempel på i spørsmålet om bevæpning av politiet. Moods innvending var at den type beredskap politiet over flere måneder opererte med, skarpladde våpen i hylsteret, kunne overstige beredskapsnivået selv styrkene i Afghanistan hadde. Og at det krevde mye mer våpentrening og øvelse i pressede situasjoner enn det politiet har i dag. I tillegg argumenterte han for den tillitsskapende effekten det har å møte folk, selv i et krigsområde, uten skarpladde våpen.

Disse betraktningene fikk stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) til å uttale til Dagbladet: «De seineste uttalelsene hans er opp mot grensen for hva lojalitetsplikten tillater. (...) jeg håper han lar det bli med dette. At det ikke utarter seg til at han uttaler seg også på andre felt.»

Fritt Ords pris for 2016 argumenterer for det stikk motsatte. Og har vår helhjertede støtte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media