Moods of operaen

Konfliktskyhet eller ønsketenkning?

Meninger

Den Norske Opera og Ballett har de siste to ukene skapt stor dramatikk — en libretto verdig — men, teateret har dessverre utspilt seg i kulissene og i mediene, ikke på scenen. Meldingen kom som lyn fra klar himmel via en pressemelding fredag før pinse, et klassisk tidspunkt for dårlige nyheter. Det hadde ønsket effekt, for ingen redaksjoner klarte i løpet av helga å områ seg skikkelig for å rapportere nyheten om at operasjef Per Boye Hansen ikke får fornyet sitt åremål når det utløper i 2017. I pressemeldingen var konflikten tydelig, men dempet. Hansen ville fortsette, men ga uttrykk for at han ville gjøre sitt ytterste for å fortsette den kunstneriske veksten som institusjonen har opplevd gjennom hans tre år i stillingen.

Det skulle ikke mer til enn litt forsiktig pirking i såret før saken for alvor ble betent. Nylig avgått styreleder Ellen Horn uttalte at beslutningen skyldes bekymringsmeldinger fra de ansatte, som «blir sett på med stort alvor». Administerende direktør Nils Are Karstad Lysø, tidligere Moods of Norway-sjef, hentet fram formuleringen man bruker når beslutninger ikke skikkelig gjennomtenkt: «Det er en helhetsvurdering». Da smalt det fra Per Boye Hansen i form av et langt, åpent brev til kulturministeren der han hevder at bekymringsmeldingene ikke er blitt forelagt ham på skikkelig vis, og at han ikke har hatt mulighet til å svare på dem. Noe Lysø tilbakeviser.

Der står saken: offentlig skittentøyvask, mens operaens kunstneriske utvikling settes på alvorlig prøve og de økonomiske problemene med gallopperende pensjonsutgifter henger som en svart sky på horisonten. En alvorlig situasjon for en av våre viktigste, og tyngst offentlig finansierte, kulturinstitusjoner. Per Boye Hansen skal i utgangspunktet fortsette som operasjef i to år, mens tillitsforholdet mellom ham og administrerende direktør tilsynelatende er ødelagt.

Dette burde ha blitt løst på en bedre måte. Hvis styret og ledelsen var bestemt på å ikke fornye åremålet, med bekymringsmeldingene fra de ansatte som grunnlag, burde dette ha vært presentert fra første stund. Det er merkelig at ledelsen kunne tro at saken ikke ville utvikle seg videre i mediene. Konfliktskyhet eller ønsketenkning? Det er i alle fall et tegn på at styreleder og administrerende direktør ikke hadde noen plan for hvordan de skulle håndtere saken etter at den ble offentlig. Det er sløvt, og skaper enda mer problemer for institusjonen enn om de hadde gjort et rent brudd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.