Moodysson tviler på ny filmsuksess

VENEZIA (Dagbladet): Lukas Moodyssons nye film «Lilja 4-ever» er så svart og dyster at regissøren selv tviler på om den blir en publikumssuksess.

Hjemme i Sverige er filmen allerede en stor hit, men Lukas Moodysson tror likevel ikke at «Lilja 4-ever» kommer til å treffe like mange som «Fucking Åmål» og «Tilsammans». Filmen handler om den kyniske sexhandelen mellom de tidligere østblokklandene og Vest-Europa.

- Folk vil helst le og være glade, men denne filmen er mye mer krevende, sier han til Dagbladet etter visningen av «Lilja 4-ever» i Venezia i går.

Moodysson konkurrerer i klassen Upstream, der norske Unni Straumes «Musikk for bryllup og begravelser» deltar neste uke.

- Vi fikk mange minutters applaus etter visningen, selv om det var en litt trist applaus, forteller Moodysson om mottakelsen.

- Strømmen gikk en stund midt under visningen, og likevel var det ingen som gikk. Så de likte den vel, legger han til.

«Lilja 4-ever» er historien om to unge venner på et uidentifisert sted i det tidligere Sovjetunionen. Lilja, spilt av 15 år gamle russiske Oksana Akinshina, blir etterlatt når moren stikker til USA.

Sammen med vennen Volodya må hun overleve så best hun kan. Vennene ruser seg på lim og drømmer om et bedre liv. Men Lilja tvinges til å prostituere seg. Og når den nye kjæresten sender henne til Sverige, går det enda verre.

- Dette er ting som virkelig skjer rundt om i verden. Det skjer til og med i gatene der jeg bor, i Malmö. Hvis folk blir triste og sinte over filmen, så synes jeg det tross alt er positivt og håpefullt, sier Moodysson.

«Lilja 4-ever» har norsk premiere 20. september.

KONKURRERER : Lukas Moodysson viste sin nye film «Lilja 4-ever» i Venezia i går.