Oscarutdelingen

«Moonlight» vant Oscar for beste film. Ved en feil ble «La La Land» utropt som vinner fra scenen.

Utrolig Oscar-tabbe.

SKANDALE: Det var skuespiller Faye Dunaway, sammen med Warren Beattie, som annonserte at «La La Land» hadde stukket av med prisen. Oscar-statuen skulle egentlig gått til «Moonlight». Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ved en feil ble «La La Land» tildelt pris for beste film under nattas Oscar-utdeling.

I noen minutter hersket det altså full forvirring om hvem som hadde vunnet kveldens gjeveste pris, og fra scenen ble det gjentatte ganger sagt at «dette er ikke en spøk».

Se videoen av tabben øverst i saken

Det var skuespiller Faye Dunaway, sammen med Warren Beattie, som annonserte at «La La Land» hadde stukket av med prisen. Ifølge New York Daily News var både skuespillere og øvrige personer tilknyttet filmen på scenen da kontrabeskjeden kom.

<strong>SEKS PRISER:</strong> Skuespiller Emma Stone mottok pris for beste kvinnelige hovedrolle tidligere i natt for sin rolle i «La La Land». Foto: NTB Scanpix
SEKS PRISER: Skuespiller Emma Stone mottok pris for beste kvinnelige hovedrolle tidligere i natt for sin rolle i «La La Land». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg åpnet konvolutten og der sto det «Emma Stone, La La Land», forklarer Beatty, og la til: «Jeg prøvde ikke å være morsom.»

Etter utdelingen fortalte Emma Stone, som tidligere på kvelden hadde mottatt prisen for beste kvinnelige skuespiller, at hun hadde tviholdt på sin konvolutt hele tiden.

- Forferdelig tabbe

Det var produsent av «La La Land», Jordan Horowitz, som selv meldte at det var «Moonlight» som stakk av med seieren. Da var han allerede langt inne i sin egen takketale.

UNNSKYLD: Her ber en ydmyk og Warren Beatty om unnskyldning for den gigantiske tabben, da «La la land» ble utropt som vinner av prisen for årets beste film istedenfor «Moonlight». Video: CNN Vis mer

- Det er en feil. «Moonlight», dere vant beste film, sa han.

- Dette er en forferdelig tabbe, og det verste er at det er en tabbe som nok mange kan kjenne seg igjen i. Det er lagt feil lapp i feil konvolutt. Det må være en svært vond følelse for personen som har ropt opp feil vinner, sier Dagbladets filmekspert Inger Merete Hobbelstad.

<strong>FEIL VINNER:</strong> Warren Beatty var med på å annonsere at «La La Land» hadde stukket av med prisen for beste film. Det viste seg å være feil. Foto: NTB Scanpix
FEIL VINNER: Warren Beatty var med på å annonsere at «La La Land» hadde stukket av med prisen for beste film. Det viste seg å være feil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kveldens største vinner ble likevel «La La Land», som sanket til sammen seks priser. På tross av dette mener Hobbelstad videre at det er leit å se hvordan filmskaperne får et så stort øyeblikk spolert av en slik tabbe.

- Én ting er at teamet bak «La La Land» må stoppe takketalen midtveis og få skuffelsen live på tv. En annen er at teamet bak «Moonlight» må gi en forvirret og mindre takketale etter dem, sier hun, og legger til:

- Dette er jo det absolutte høydepunktet i ens karriere. Begge filmteamene takket imidlertid hverandre veldig elegant og på en storsinnet måte, og anerkjente hverandre som sterke kolleger.

- Hoder kommer til å rulle

- Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at dette er veldig kleint, og en stor arrangørtabbe. Jeg kommer ikke på en større skandale enn dette i Oscar-sammenheng, sier Hobbelstad.

Hobbelstad er ikke alene om å mene at at episoden for alltid vil huskes som en av «Oscar-utdelingens største tabbe noensinne».

«Hoder kommer til å rulle. Du kunne ikke forestille deg en verre fuck-up om du forsøkte. Team La La Land trøster forstatt hverandre midt i salen», tvitrer Scott Feinberg fra The Hollywood Reporter.

«Moonlight»-regissør Barry Jenkins kom med følgende utsagn i sin takketale etter skandalen: «De siste 20 minuttene av mitt liv har vært sinnsyke.» for så å legge til: «Helt klart, i mine drømmer ville dette aldri vært mulig. Men til helvete med drømmer. Dette er sant.»

I neste øyeblikk lovpriste han sine motstandere i «La La Land»: «Jeg må si, dette er sant. Dette er ikke feil. (...) Min kjærlighet går til 'La La Land'.»

Fay Dunaway var heller ordknapp da The Hollywood Reporter spurte henne om hva som hadde skjedd:

- Dette kommer jeg ikke til å snakke om, sa hun.

Foreløpig er det ikke kommet en offisielll forklaring på hva som egentlig skjedde.

Mange har pekt på Jimmy Kimmel, som ledet showet, som den sorte ulven. Det var han som ga Warren Beatty konvolutten. Selv har Kimmel fleipet og sagt at han regnet med at han kom til å gjøre en tabbe, og at det sannsynligvis var siste gang han fikk lede Oscarutdelingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer