Moore sparker og lager bråk

Han er sommerens heteste hatobjekt på republikansk side, filmskaperen Michael Moore. Knapt noen - siden Jane Fondas glansdager - har provosert så mange, så mye.

NEW YORK (Dagbladet): Filmen «Fahrenheit 9/11» har gått på amerikanske kinoer i hele sommer, og har satt stadig nye publikumsrekorder. Nå er den klar for norsk kinopublikum.

«Et motbydelig stykke søppel» - slik karakteriserte anmelderen Matt Labash i det neokonservative The Weekly Standard, «Fahrenheit 9/11», etter premieren her i USA i slutten av juni. Han fikk følge av anmelderen i Pittsburgh Tribune Review, som skriver:

«'Fahrenheit 9/11' får hele lerretet til å brenne av antiamerikansk propaganda.»

Michael Moores film var kontroversiell lenge før noen i USA hadde sett den. Gullpalmen i Cannes var bare en bekreftelse på at Moore gikk Bush-haternes ærend. Disney-konsernet nektet å distribuere den fordi den var så eksplisitt politisk i et valgår, og amerikanske filmmyndigheter ga den aldersgrense 17 år fordi krigsscenene fra Irak var så blodige.

Overtydelig

Dokumentarfilmen om President Bush, terrorangrepene på World Trade Center og krigen i Irak ble til manges overraskelse også en publikumssuksess. De fleste anmeldelsene var politisk motiverte, mens The Weekly Standard hatet filmen, fikk Moore god omtale i det liberale radioprogrammet «All Things Considered».

-  Overtydelig og forenklet, skrev The New York Times og henviste til direkte kutt fra krigsscener i Irak til Britney Spears som ytrer full tillit til presidenten. Anmeldere uten direkte politisk tilknytning var kritisk til ensidigheten, men mente at Moore stilte høyst betimelige spørsmål.

En predikant

«Michael Moore Hates America» er tittelen på motfilmen som Michael Wilson laget som et svar på «Fahrenheit 9/11». Han hevder at Moore viser fram et falskt bilde av presidenten og av USA. På nettsida michaelmoorehatesamerica.com mener Wilson at den virkelige sannheten om filmskaperen kommer fram.

Wilson er ikke alene om å føre kampanjer mot Moore. Den fetladne filmmakeren med baseballcaps og rørleggersprekk er en av mest kjente skikkelsene i Bush-opposisjonen i dagens USA. Om Michael Moore sier dokumentarmakeren Don Alan Pennebaker - mannen som laget Bob Dylan-biografien «Don't look back»:

-  Jeg vet ikke om han liker at jeg sier dette, men Michael er en predikant. Når han ser noe galt skje, føler han seg som en tosk, dersom han ikke lager bråk.