HEDRET AV KONGEHUSET: Filmstjernen Angelina Jolie, som i en årrekke har jobbet med å forbedre livene til flyktninger og ofre for seksuell vold i krig, ble før helgen utnevnt til Dame av Dronning Elizabeth. I den forbindelse hilser hun her på Camilla, hertuginnen av Cornwall, i London. Angelinas gjennomslagskraft er så stor at da hun adopterte en datter fra Etiopia, ble etterspørselen etter etiopiske barn doblet hos amerikanske adopsjonsbyråer. Foto: Stella Pictures.
HEDRET AV KONGEHUSET: Filmstjernen Angelina Jolie, som i en årrekke har jobbet med å forbedre livene til flyktninger og ofre for seksuell vold i krig, ble før helgen utnevnt til Dame av Dronning Elizabeth. I den forbindelse hilser hun her på Camilla, hertuginnen av Cornwall, i London. Angelinas gjennomslagskraft er så stor at da hun adopterte en datter fra Etiopia, ble etterspørselen etter etiopiske barn doblet hos amerikanske adopsjonsbyråer. Foto: Stella Pictures.Vis mer

Mor Angelina

Angelina Jolie blir utnevnt til Dame av det britiske kongehuset for sin humanitære innsats. Er hun riktig adressat for æresbevisningene?

Kommentar

Angelina Jolie, kanskje verdens største kvinnelige filmstjerne, har fått et nytt lag med gullmaling.

På fredag ble hun utnevnt til Dame av dronning Elizabeth II for sin innsats for flyktninger og særlig ofre for seksuell vold i krig. Utnevnelsen avsluttet en fire dagers konferanse i London, der krigsofre fra Somalia og Kosovo møtte medlemmer av den internasjonale makteliten for å få dem til å gjøre en større innsats for å bekjempe bruken av seksuelle overgrep som våpen i konflikter. Jolie var vertskap for konferansen sammen med Storbritannias utenriksminister William Hague. Fra før har hun flere priser for sin humanitære innsats.

Det er potensielt store gevinster å hente både for en verdensberømthet og en humanitær organisasjon når de bestemmer seg for å samarbeide. Organisasjonen kan bruke stjernen som sannhetsvitne, som en som kan gå god for at formålet er verdig og fortelle om hva de har sett og hørt til sitt store publikum. De genererer oppmerksomhet og penger.

Stjernene får vist at de også har dybde og medmenneskelighet, at de har flere sider enn de som til daglig synes på filmplakatene og den røde løperen. Dette står ikke i motsetning til et oppriktig engasjement.

Jolie er kjent for å være en strateg som har stålkontroll på sitt eget image, som hun har snudd opp-ned etter at hun først ble kjent som et overerotisk enfant terrible på nittitallet. Hun er naturligvis klar over hva innsatsen har å si for hennes eget omdømme.

Like åpenbart er det at engasjementet hennes er ekte. Jolie har gjennom mange år viet mye tid og krefter til sine hjertesaker, og vært på lange reiser i Kambodsja og Kongo for å ta med kameraene som følger henne hvor enn hun går, inn i barnehjem og flyktningeleire. Men i motsetning til bistandsarbeiderne som lever og jobber i felten, kan Jolie når som helst vende tilbake til sitt privilegerte daglige liv.

Selve kontrasten, den raske vekslingen mellom dyp nød og utstudert glamour, har vært bakgrunnen for mye av kritikken mot kjendiser og kongelige som låner navn og ansikt til gode formål.

Den kritikken treffer ikke blink. Denne dobbeltheten, nysgjerrigheten på kjente mennesker og hvordan de ter seg i uvante omgivelser, er grunnen til at de kan brukes i utgangspunktet. Slik er det i en verden der oppmerksomhet er en knapp ressurs. De som bare i kraft av å være seg selv, har mange øyne rettet mot seg, kan være mektige og nyttige på en måte andre ikke kan. Dette er det bra at de bruker på en god måte.

Men det er et interessant spørsmål om den som premierer humanitær innsats, premierer innsats eller konsekvens, arbeidstimer eller effekt. Lovordene som blir Angelina Jolie til del, er vel fortjent. Men det er andre som betaler en langt høyere pris enn henne for engasjementet sitt. Kanskje ville det vært en bedre rolle for henne å dele ut æresbevisninger i stedet for å motta dem selv; at hun, som har så sterk glans fra før, like gjerne kunne forgylt noen som til vanlig gjør sin innsats langt utenfor rampelyset.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.