Terje Sporsem

Mor har demens:
- Skjønner ikke skammen

Komiker Terje Sporsem ønsker å bryte ned tabuer rundt demens etter at moren ble rammet av sykdommen. Det å være pårørende blir en del av Terje Sporsems kommende standupshow.

LAGER HUMOR OM DYSTRE TEMA: Terje Sporsem har tidligere hatt suksess med standupshow om krevende tema som krig og religion. I sitt kommende show tar han opp det å være pårørende etter at moren fikk diagnosen Alzheimers. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAGER HUMOR OM DYSTRE TEMA: Terje Sporsem har tidligere hatt suksess med standupshow om krevende tema som krig og religion. I sitt kommende show tar han opp det å være pårørende etter at moren fikk diagnosen Alzheimers. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er så mye stigma og nedhysjing rundt demenssykdom. Folk senker til og med stemmen og prater litt lavere når de snakker om det. Men vi har vært åpne om at mamma har fått Alzheimers, og da føles alt enklere. Alle skjønner at hun kanskje ikke er helt som før.

Terje Sporsem (44) sitter på oslokontoret til humorbyrået han er medeier i og forteller om hvordan det går med moren hans hjemme i Ålesund.

Sykdommen har endret henne mye de siste åra. Den tidligere politikeren og teaterentusiasten sliter med å vite hvilken dag det er, kan tro sønnen er ektemannen og vet ofte ikke helt hvordan hun skal kle på seg. Rundt henne legger familien planer for å takle den krevende situasjonen sykdommen medfører. Sporsem har forsøkt å holde fast i glimtene av humor, forteller han, mens de blanke øynene vitner om de mange gangene det har vært alt annet enn gøy.

Alzheimers sykdom

En kronisk hjernesykdom, og den vanligste årsaken til demens.

Demens er en fellesbetegnelse på organiske sykdommer i hjernen som fører til en generell intellektuell svikt, glemsomhet, desorientering og sviktende dømmekraft.

Kilde: Store medisinske leksikon

Nytt humorshow

Standupkomiker og tv-profil Terje Sporsem er for tiden å se i «Farmen kjendis» på TV2. Han røper at en av grunnene for å teste livet på realitygården var for research til hans kommende standupshow «Absolute norsk». Showet er utsatt fra februar til september på grunn av corona-krisa, men på show-plakaten ser man hovedpersonen som en slags Espen Askeladd med norsk flagg i sekken på ryggen – men på tur ved en fjordarm full av vindmøller og en oljeplattform. På scenen vil Sporsem undersøke spriket mellom den romantiske framstillingen av Norge og hvordan landet egentlig er blitt.

– Vi selger ut den bonderomantiske drømmen, men er helt annerledes, sier han.

FARMEN: Her er deltakerne for årets «Farmen kjendis». Reporter: Celina Morken. Foto: TV2 Vis mer

Et bilde på Norge

En av historiene han ønsker å dele fra scenen omhandler morens sykdom.

– Mamma er nesten blitt et bilde på det Norge vi hele tiden snakker om, men som ikke lenger er slik. Den mammaen jeg hadde da jeg vokste opp, er ikke der lenger. Hun er der fysisk, men har glemt mye av sin historie, medgir han.

– Det er trist og rart å se. Men skal vi klare å holde livet gående i familien, og ikke grave oss helt ned, må vi også tørre å snakke om og kanskje le litt av noe av det. Det er sikkert en slags forsvarsmekanisme, men humor gjør det enklere å forholde seg til sykdommen. Det gjør at man får litt distanse til de vondeste tingene.

MEDEIER I KOMISELSKAP: Terje Sporsem er en av medeierne i humorbyrået Feelgood & iStage. Her fra deres kontorer i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MEDEIER I KOMISELSKAP: Terje Sporsem er en av medeierne i humorbyrået Feelgood & iStage. Her fra deres kontorer i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Var usikker

Terje Sporsem har tidligere hatt suksess med komishow om krevende tema som krig og religion. For tiden sitter han enten hjemme i Oppegård eller blant de mange showplakatene på kontoret i Oslo, og forsøker å finne passende måter å skrive humoristisk om demens. 44-åringen frykter likevel at noen kan tro han ler av eller vitser om morens sykdom.

– Det er et vanskelig tema, og vanskelig siden jeg også vil at mammas ettermæle skal være bra.

Det ellers så faste blikket må vike.

– Men jeg vil minnes mamma mest mulig i forestillingen. Hun var teaterdame og skaffa meg min første rolle på scenen. Uten henne hadde jeg ikke holdt på med det jeg gjør. Jeg skylder henne så mye. Hadde mamma sett forestillingen slik hun var før, hadde hun nok skjønt det. Jeg tror hun hadde vært stolt.

Sporsem ser ut i lufta.

– Jeg har vært i tvil om jeg skulle snakke om sykdommen hennes, men jeg føler mest av alt at det er viktig å snakke om den. Jeg skjønner ikke skammen rundt det å si at noen har en demenssykdom. Jeg har lyst i å rive opp i de tabuene.

INTERNASJONAL HYLLEST: Jannicke Granrud er ung demensrammet. Hun og samboer Hildegunn slapp Dagbladet nært på livene sine, og resultat har høstet gull i gjev internasjonal pris. Foto: Siv Seglem Vis mer

Vil hylle faren

44-åringen vil også bruke sin kommende forestilling til å hylle faren som har bodd sammen med og passet moren gjennom de krevende åra sykdommen har utviklet seg.

– Det er fint å se den kjærligheten han har til henne. Faren min er min superhelt. Han er helt rå. Jeg vil også gjøre pappa stolt, forteller Sporsem.

Faren til Terje Sporsem er gjort kjent med innholdet i dette intervjuet.

Vanskelig jobbår

Som for de fleste i kulturbransjen var 2020 et krevende jobbår for Sporsem. Hverdagen er totalendret på grunn av pandemien og alle corona-restriksjonene, og komikeren som de siste åra hovedsakelig har levd av standup, har hatt langt færre jobboppdrag enn tidligere.

– Jeg er en fyr som føler jeg har mye å gi og som liker at ting skjer. Jeg fikk først en eksistensiell krise da jeg forsto at alt det jeg gjør, ikke betyr en dritt. Jeg gikk fra 2019 som var et rekordår for selskapet mitt, til å vurdere om jeg skulle droppe i hele greia. Men 2020 ble også et lærerikt år, jeg lærte å ikke ta ting for gitt. Man kan ikke legge seg ned, men må forsøke å fortsette som før, selv om mye er endret, sier han.

Sammen med kollegene Steinar Sagen, Markus Neby og Marlene Stavrum skulle Sporsem før jul i fjor ha reist Norge rundt med showet «Humorgalla». Men firkløveret har bare gjennomført en tredjedel av sine oppsatte forestillinger, og da foran en glissen sal.

– Det gjør mye med stemningen i salen når folk sitter så spredt. Jeg håper vi snart er tilbake til normalen, sier Sporsem.

– Nesten alt av kontrakter ble kansellert etter coronaen, og hadde det ikke vært for «Farmen kjendis», hadde 2020 vært et veldig stille år.

FARMEN KJENDIS: Terje Sporsem er med i årets Farmen Kjendis på TV 2.
FARMEN KJENDIS: Terje Sporsem er med i årets Farmen Kjendis på TV 2. Vis mer

Vil spise økologisk

Å gjøre sin egen far stolt var også en av årsakene til at firebarnsfaren takket ja til å være med i «Farmen kjendis». Faren vokste opp på gård på Aukra utenfor Molde, og sønnen ville gjerne forstå mer av hvordan livet på familiegården hadde vært. Nå er Sporsem – som tidligere har vært å se i «Skal vi danse» i 2006 og vant både «Masterchef Norge» i 2014 og «Camp Kulinaris» i 2019 – tilbake som nyfrelst av gårdslivet.

– Farmen var veldig lærerikt, og faktisk noe av det gøyeste jeg har vært med på. Jeg har gått fra å være nesten nyforelska i folk jeg traff der, til å bli lyn forbanna, skuffa og føle meg lurt. Man lærer så mange forskjellige ting, og jeg har fått en stor kjærlighet til landbruket nå som jeg skjønner mer av alt arbeidet som ligger bak maten på bordet. Nå skal jeg bare spise økologisk, og kjøtt fra dyr som har hatt det godt.

VONDT: Det blir både skrik og blod på Camp Kulinaris-kjøkkenet når Terje havner i en stygg ulykke. Vis mer

Sporsem husker aller best samholdet i gjengen på Farmen, og forteller at oppholdet har gitt ham venner for livet. Han fikk blant annet en ordentlig «bromance» med den røslige Instagram-kjendisen Lasse Matberg.

– Da jeg først så han, tenkte jeg: Vi kommer nok ikke til å gå overens. Men det stikk motsatte skjedde. Han er en veldig fin fyr og vi «bonda» veldig. Vi har begynt med business sammen og gått inn som aksjonærer i et selskap sammen. Jeg snakker så ofte med Lasse at kona blir nesten litt sjalu, smiler Sporsem.

BESTEFORELDRE: Terje Sporsem sammen med kona Katrine Myrenget før premieren på hans standupshow "RELIGION" på Centralteatret. Paret har fire felles barn og ett barnebarn. FOTO: TORE SKAAR
BESTEFORELDRE: Terje Sporsem sammen med kona Katrine Myrenget før premieren på hans standupshow "RELIGION" på Centralteatret. Paret har fire felles barn og ett barnebarn. FOTO: TORE SKAAR Vis mer

Styrket som familie

Søsteren og faren snakker han også mye med etter at moren ble syk, selv om pandemien har gjort at 44-åringen ikke har fått besøkt foreldrene så ofte.

– Det å være pårørende er ikke bare bare. Men selv om det er en kjip situasjon, kommer det noe ut av dette som styrker oss som familie. Vi snakker sammen hver dag nå, og det har vi ikke gjort før. Vi prøver å muntre opp pappa litt slik at han ikke bare ser det aller tristeste, forteller Sporsem.

– Både mammas sykdom og året 2020 har lært meg å ikke ta noe for gitt.

TREDJEPLASS: Terje Sporsem og hans partner Cecilie Brinck Rygel danset seg til en tredjeplass i "Skal vi danse" i 2006. Foto: Morten Holm .
TREDJEPLASS: Terje Sporsem og hans partner Cecilie Brinck Rygel danset seg til en tredjeplass i "Skal vi danse" i 2006. Foto: Morten Holm . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer