«Mommy Dead and Dearest»

Mor lot som at barnet hennes var handikappet - helt til datteren drepte henne

- Ingen av oss vet hvordan det er å leve i et hjem der du blir holdt som gissel i rullestol.

DREPTE SIN EGEN MOR: Dee Dee Blanchard lot som om dattera hadde funksjonsnedsettelse og fikk stønad fra staten. Én dag fikk dattera nok, og drepte moren. Her er traileren på HBO-dokumentaren. Video: HBO Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny HBO-dokumentar er lansert. «Mommy Dead and Dearest» tar et dypdykk i historien mellom den amerikanske moren Dee-Dee Blanchard (48) og datteren Gypsy Rose Blanchard (23).

En historie som til slutt ender med drap.

Dokumentaren skal avsløre hvordan en mor i tiår har misbrukt sitt eget barn, relatert til sykdommen «Munchausen by proxy syndrome» (MBPS). En sykdom som blant annet indikerer at en forelder, eller en annen voksen, overdriver eller later som at barnet deres er syk, når det ikke er det.

Brå vending

Gjennom hele livet har nemlig venner, naboer, familie - ja, til og med Gypsys egen far - trodd at datteren har vært handikappet, og ikke kunnet gå. Hun har sittet i rullestol helt siden barndommen.

MANIPULERENDE: Familiemedlemmer, venner, naboer, hjemmevideoer, bilder og medisinske journaler skaper til sammen et bilde av hvor god mor Dee Dee var til å manipulere alle rundt seg. Mye tyder på at hun ville holde datteren sin ung for alltid. Foto: HBO
MANIPULERENDE: Familiemedlemmer, venner, naboer, hjemmevideoer, bilder og medisinske journaler skaper til sammen et bilde av hvor god mor Dee Dee var til å manipulere alle rundt seg. Mye tyder på at hun ville holde datteren sin ung for alltid. Foto: HBO Vis mer

Men den 16. juni 2015 skjedde det noe uventet for de som kjente henne og trodde hun var avhengig av rullestolen.

Gypsy Blanchard gikk nemlig fastspent med håndjern inn i en rettssal i Wisconsin i USA, siktet for å ha drept Dee Dee - sin egen mor.

48-åringen ble ei uke tidligere funnet knivstukket i deres eget hjem i delstaten Missouri.

Datteren og kjæresten ble raskt siktet for drapet. Det skriver New York Post.

I serien forteller Gypsy selv til kamera om hendelsene som førte til at hun nå soner en fengselsdom

- Hva har foregått?

- Jeg var glad for at hun gikk... men så, wow. Det var et sjokk, sier Rod Blanchard, Gypsys far og Dee Dees eksmann, i et intervju med The Post.

- Hva har foregått i alle disse årene? fortsetter han.

Ifølge New York Post var dette en uforståelig og tragisk hendelse for alle menneskene rundt. Utenfra har det nemlig alltid sett ut som at moren og datteren har levd sammen som et ubrytelig bånd.

I den nye serien forteller naboene hvordan de alltid har beundret Dee Dee som viet absolutt all sin tid til den lidende datteren. Gypsy, ifølge moren, led av blant annet muskeldystrofi og leukemi (blodkreft).

- De var uatskillelige. Dee Dee og jeg snakket flere ganger om at hvis det en gang skulle skje en ulykke med en av dem, så håpet hun at det rammet begge. Moren påsto at de ikke kunne leve uten hverandre, sier Kristy Blanchard, Gypsys stemor til The Post.

FAR: Rod Blanchard bodde langt unna datteren, og det gikk dermed flere år mellom hver gang de møttes. Han fikk ikke med seg hva som egentlig foregikk i hjemmet sammen med mor Dee Dee. Foto: HBO.
FAR: Rod Blanchard bodde langt unna datteren, og det gikk dermed flere år mellom hver gang de møttes. Han fikk ikke med seg hva som egentlig foregikk i hjemmet sammen med mor Dee Dee. Foto: HBO. Vis mer

«The Bitch is Dead»

Den 14. juni 2015, kun to dager før rettssaken, ble statusoppdateringen «The Bitch is Dead» lagt ut på moren og datterens felles Facebook-profil.

Etterforskere sporet opp meldingen, og kom fram til landsbyen Big Bend i Wisconsin, samme sted som Gypsy og hennes kjæreste, Nicholas Godejohn, ble arrestert.

Skrev brev til fengselet

Regissøren av «Mommy Dead and Dearest», Erin Lee Carr, fikk først høre om denne saken av co-produsent Alison Byrne i juni 2015, og sendte dermed et brev til Gypsy i fengselet hun satt i.

Carr besøkte Gypsy innenfor murene to ganger uten kamera, før hun deretter fikk et eksklusivt rettssak-intervju med henne. Intervjuet ble gjort samme dag som Gypsy godtar dommen sin på 10 år i fengsel for medvirkende i drap. Denne scenen er et av høydepunktene i serien.

- Gjennom hele livet har Gypsy måttet late som å være noe hun egentlig ikke er, sier Carr.

Hun sier at det har vært utfordrende å samle opp all informasjonen man trenger for å lage denne serien, og forteller at det i starten var svært vanskelig å føre en ordentlig samtale med Gypsy.

- Det var som å snakke med noen på 15 år, ikke i midten av 20-åra. Men etter hvert som vi ble mer komfortable, kastet hun heldigvis fra seg den «lille pike-oppførselen». Da var hun veldig tydelig og klar, sier Carr.

En mester i manipulering

Rod, Dee Dees eksmann, forteller i serien at alle de falske medisinske problemene som Dee Dee fant på, startet allerede da Gypsy var kun tre måneder gammel. Det startet med søvnapne, og så begynte å snøballen å rulle.

Muskeldystrofi. Rullestol. Overdreven bruk av medisin. Løse tenner. Fôringsrør. Blodkreft. Hjemmeskole.

Alle symptomene viste seg etter hvert å være falske.

I forbindelse med innspillingen av serien fikk regissør Carr tilgang til medisinske journaler som viser et dusinvis av sykehusbesøk og operasjoner for å behandle Gypsys «symptomer».

Hun får også vite at hver gang en lege luftet forslaget om at Dee Dee kanskje var rammet av Munchausen - byttet hun lege.

- Jeg trodde virkelig på at datteren vår Gypsy hadde problemer. Dee Dee var en mester i manipulering, og overbeviste meg hver eneste gang, sier faren Rod.

Han forteller at han fortsatt den dag i dag bærer nag over det Dee Dee har gjort mot barnet deres.

- Det er en million ting jeg kunne gjort annerledes. Hvordan kan man drepe sin egen mor? Du må virkelig ha gått gjennom alvorlige traumer og blitt misbrukt hardt for å begå en sånn handling, sier han, og hevder at han ikke en gang kunne ha forestilt seg hva datteren gikk gjennom.

Gypsys synspunkt

Et av problemene som «Mommy Dead and Dearest» dekker er hvordan Gypsy selv håndterte denne situasjonen. Hvis hun kunne gå, hvorfor sa hun ikke noe? Hvorfor rømte hun ikke?

- Hun kunne rømt, og hun prøvde nok også. Men ingen av oss vet hvordan det er å leve i et hjem der du blir holdt som gissel i rullestol. Jeg tror heller ikke Gypsy løy om at hun ble utsatt for fysiske overgrep, sier Carr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer