LEDER

Vold i koranskoler

Mor og far må tas i skole

Dagbladet mener: Det er viktig at domstolene går opp grensen for hva foreldre kan utsette norske barn for i utlandet.

MÅ TA GREP: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug vil hindre at norske barn utsettes for vold i utenlandske koranskoler. Det må få konsekvenser for foreldrene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ TA GREP: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug vil hindre at norske barn utsettes for vold i utenlandske koranskoler. Det må få konsekvenser for foreldrene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Reportasjen i NRK om norske barn som blir sendt på koranskole i Somalia, hvor de blir utsatt for vold og overgrep, er dessverre ikke overraskende. Opp gjennom åra har vi hørt liknende skrekkhistorier, og med jevne mellomrom fortelles det om konflikter mellom innvandrerforeldre og barn som er blitt «for norske». Det er mulig å ha forståelse for at slike konflikter oppstår og samtidig gi en krystallklar melding til foreldrene om at vold mot barn er forbudt.

Utfordringen for norske myndigheter er at skolene ligger i et annet land, hvor andre lover og regler gjelder. Det er heller ikke forbudt å sende barn på skole i utlandet. Innvandringsminister Sylvi Listhaug innkalte syv statsråder til et hastemøte etter NRKs reportasje denne uka uten at det kom noe annet ut av møtet enn å peke på eksisterende virkemidler, slik som skole, barnevern, utenrikstjenesten og lovregulering, blant annet om vold i nære relasjoner. Liknende saker har faktisk vært vurdert i domstolen. I en dom fra 2014 kom tingretten til at foreldrene ikke kunne straffes for vold barnet hadde blitt utsatt for på en koranskole i Somalia. Det er likevel et spor som er verdt å følge videre.

Barn er ikke foreldres eiendom. De har selvstendige rettigheter som må respekteres, og det er viktig at domstolene går opp grensen for hva foreldre kan utsette barna for, også i utlandet. Hvis foreldrene med vitende vilje lar barn mishandles av andre, eller lar være å reagere på mishandling, er det straffbart. Det må det ikke være tvil om.

I første omgang haster det med å avdekke omfanget, hvilke barn det gjelder og hvordan man kan redde dem fra det som er blitt beskrevet som grov vold og frihetsberøvelse med hensikt «å rehabilitere» unge som er blitt for vestlige. Foreldre som er i villrede om norsk lov og barns rettigheter, må tas i skole. Dette handler om manglende vilje eller evne til integrering hos den eldre generasjonen, og om det er for sent for dem, skal de ikke få ødelegge for neste generasjon. Tvang og vold overfor barn, må få konsekvenser som hindrer uskikk i å bli akseptert i lukkete grupper. Hvis dagens straffelov ikke setter foten ned for en så grov omsorgssvikt, bør Stortinget vurdere et klart forbud.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer