Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mor sjokkerte kafégjester ved å sitte beruset med datteren

- Å gripe inn kan bety alt.

(Dagbladet): I dag lever så mange som 100.000 barn i et hjem med rusmisbrukende foreldre. Under «Hvem bryr seg» som sendes på TV 2 i kveld, er dette ett av temaene som blir tatt opp.

Situasjonen maler et bilde av en mor og en datter som sitter på kafé sammen midt på lyse dagen, hvor mora er beruset.

• Se video øverst i artikkelen.

- Jeg er kjempespent på å se hele episoden, og har en mistanke om at majoriteten av de som sitter rundt ikke tar et aktivt standpunkt og sier direkte fra til mor. Vi vil nok se at de fleste har de riktige holdningene, men likevel ikke velger å gripe inn av ulike grunner.

Det sier generalsekretær i Barn av rusmisbrukere (BAR) Marius Sørensen til Dagbladet. I en årrekke har han jobbet for å fremme barn av rusmisbrukeres posisjon og stemme i samfunnet.

- Konsekvensene av å vokse opp i et hjem med rusbelastning er stor. Mange går rundt med en felles følelse av ensomhet, og at man ikke kan stole på voksne rundt seg. Vi vet at en del utvikler store psykiske problemer, eller utvikler et rusproblem selv.

- Kan ha all betydning Sørensen mener søkelyset mot foreldre og rus i dagens samfunn er altfor lite. Han påpeker også at det for mange er et sårt og tabubelagt tema.

- Spesielt når det kommer til alkohol så er vi ekstra lite opptatt av det, fordi det er så vanlig. Det sier blant annet noe om hvor sterk rolle alkohol har fått i vår kultur. Vi får meldinger fra barn og unge som forteller at det er vanlig å bruke alkohol både i konfirmasjoner og dåp.

- Hvor viktig er det at noen griper inn?

- Å gripe inn kan bety alt. Vår erfaring er at dersom bare én person velger å gripe inn, kan dette ha all betydning for framtiden til dette barnet. Det er viktig å si at dette ikke er greit, samt gi en bekreftelse på at du blir sett.

Hele episoden av «Hvem bryr seg» sendes på TV 2 i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling