Mor tilstår å ha brent kunstverk til en milliard kroner for å redde sønnen

- En forbrytelse mot menneskeheten.

TOMROM: Her ser man til høyre i bildet hvor Henri Matisses «Reading Girl in White and Yellow» fra 1919 hang i Rotterdams Kunsthal. Det gjør det ikke nå lenger. Foto: NTB Scanpix
TOMROM: Her ser man til høyre i bildet hvor Henri Matisses «Reading Girl in White and Yellow» fra 1919 hang i Rotterdams Kunsthal. Det gjør det ikke nå lenger. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I oktober i fjor ble flere malerier stålet fra et galleri i nederlandske Rotterdam, blant dem Picassos «Harlequin Head» fra 1971, Claude Monets «Waterloo Bridge» fra 1901 og Henri Matisses «Reading Girl in White and Yellow» fra 1919.

Kunstverkene blir estimert til å ha en samlet verdi på mellom 785 millioner kroner og 1,5 milliarder kroner.

Nå har rumensk politi funnet rester av maling, lerret og spiker i en ovn hos moren til en av mennene som i januar ble siktet for tyveriet, melder BBC. Maleriene ble imidlertid aldri funnet og kvinnen har tilstått å ha brent mesterverkene for å bli kvitt bevis etter sønnens arrest.

Askespor Direktøren hos Romanias nasjonalhistoriske museum, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, sier til nyhetsbyrået AP at flere av spikerne som åstedsgranskere fant i asken kan spores tilbake til tidlig 1900-tall og tidligere. Han vil imidlertid ikke bekrefte eller avkrefte om sporene i ovnen kan knyttes til de stjålne maleriene.

MONET: Slik ser, eller så, Claude Monets «Waterloo Bridge, London» av Claude Monet ut. Foto NTB Scanpix
MONET: Slik ser, eller så, Claude Monets «Waterloo Bridge, London» av Claude Monet ut. Foto NTB Scanpix Vis mer

- Det er det myndighetene som i så fall må gjøre. Men det er en forbrytelse mot menneskeheten om så er tilfelle, sier han ifølge Irish Times.

Politiet har ikke kommentert om de fester lit til kvinnens tilståelse. I sin forklaring har hun sagt at hun først gjemte maleriene i et forlatt hus, før hun gravde dem ned på en kirkegård. Da politet begynte å endevende den rumenske landsbyen Caracliu i februar på jakt etter maleriene, skal hun ifølge tilståelsen ha fått panikk, gravd opp maleriene og satt fyr på dem.

- Jeg satte kofferten med maleriene i ovnen, før jeg plasserte noen vedkubber, sandaler og gummisko ved siden av og tente på. Jeg sto og så på helt til alle maleriene var brent opp, har kvinnen forklart ifølge det rumenske nyhetsbyrået Mediafax.

- Forferdelige nyheter Rettssaken mot sønnen kommer opp i neste uke, og det er da ventet at åstedsgranskerne skal legge fram en omfattende rapport som skal belyse hvilke malerier som kan spores fra asken.

Mariette Maaskant, talskvinne for galleriet Kunsthal i Rotterdam, mener tyveriet er «uforståelig og poengløst» dersom maleriene nå er ødelagte.

- Hvis disse forferdelige nyhetene er sanne, frarøver det oss alt håp vedrørende at verkene skal finne veien tilbake til oss. Det vil i så fall være et tap som berører enhver kunstelsker, sier hun.

SEN PICASSO: Maleriet «Harlequin Head» av Pablo Picasso ble stjålet. Foto: NTB Scanpix
SEN PICASSO: Maleriet «Harlequin Head» av Pablo Picasso ble stjålet. Foto: NTB Scanpix Vis mer