<strong>NYE BØKER:</strong>  Karl Ove Knausgård sa han var ferdig med å skrive skjønnlitterært etter «Min kamp». Nå kommer han med fire nye bøker.  Foto: Anders Grønneberg
NYE BØKER: Karl Ove Knausgård sa han var ferdig med å skrive skjønnlitterært etter «Min kamp». Nå kommer han med fire nye bøker. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Mora mi har lest det, og hun likte det i alle fall

Karl Ove Knausgård kommer med fire nye bøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fire år etter siste «Min kamp»-bok er Karl Ove Knausgård klar med et nytt, stort bokprosjekt. Til høsten kommer ikke bare én, men to nye bøker. Og til våren neste år skal han utgi enda to til.

Firebok-serien skal utgis på Oktober, samme forlag som utga «Min kamp»-bøkene. Den første, som kommer i september i år, får tittelen «Om høsten».

- Dels begynte det med et slags brev jeg skrev til det barnet vi da ventet, hvor jeg beskrev den verden hun snart ville bli født inn i, livet vårt her og alt som ellers hendte. Samtidig ble jeg bedt av et amerikansk tidsskrift om å skrive en kort tekst til hvert nummer gjennom et år, sier han og utdyper:

- Jeg begynte på det, men redaktøren sluttet, og så fortsatte jeg bare å skrive, og etter hvert smeltet de to prosjektene sammen, slik at jeg endte opp med å skrive en tekst hver dag, gjennom ett år, noe jeg fortsatt holder på med — og så bestemte vi å dele alt sammen inn i fire — ei bok for hver årstid, skriver Knausgård i en e-post til Dagbladet.

Ikke romaner Knausgård har utgitt flere essaysamlinger de siste åra, men dette blir noe helt annet.

- Jeg vil ikke kalle det for romaner, men det er helt klart skjønnlitteratur, sier påtroppende forlagssjef i Oktober, Ingeri Engelstad, som ser fram til å utgi bøkene.

I en omtale han har laget sammen med sin faste redaktør Geir Gulliksen, skriver Knausgård at de skal bli «en personlig encyklopedi om alt fra tyggegummi til stjerner, et forsøk på å nærme seg verdens materialitet, samtidig som alt synes å insistere på å ha en ladet og tvetydig betydning.»

Ikke fiksjon Barnet han skriver til i bøkene er hans fjerde, ei lita jente som ble født for omkring et år siden.

- Du har tidligere sagt at du var ferdig med å skrive skjønnlitterært etter «Min kamp». Hva har fått deg til å endre mening?

- De nye bøkene er ikke fiksjon; tvert imot prøver de å utforske verden slik den er. Hva slags form det jeg skriver har, om det er artikler, essay, brev, debattinnlegg, eller som her, korte tekster om den materielle virkeligheten, er jeg fullstendig uinteressert i: Jeg skriver om verden. Så jeg har i alle fall delvis mine ord i behold!

- Hva tror du «Min kamp»-fansen vil synes om de nye bøkene?

- Finnes det noen «Min kamp»-fans igjen, da?, spør Knausgård.

- Jeg trodde alle var lei av meg og bøkene mine for mange år siden. Men regel nummer én for en forfatter er å ikke tenke på leseren. Det har jeg ikke gjort denne gangen heller. Men mora mi har lest det, og hun likte det i alle fall, sier Knausgård.

Forventer ingenting Han har nylig kommet hjem til Sverige etter en lengre turné i USA, i forbindelse med at den fjerde «Min kamp»-boka ble utgitt der. Mastodontverket har gjort ham til et stort internasjonalt navn, og den siste boka gikk rett inn på New York Times? bestselgerliste.

- Disse bøkene kommer helt sikkert ut i utlandet, men det er jo ikke akkurat Dan Brown, det her, så jeg forventer meg ingenting, sier han.

Hver av de fire nye bøkene blir på omkring 200 sider, med illustrasjoner. «Om høsten» skal illustreres av den norske kunstneren Vanessa Baird.

- Jeg elsker bildene hennes, noen av dem når et mytologisk dyp jeg knapt har sett andre steder, og de er urovekkende på enormt fruktbare måter. Jeg hadde ingen annen kandidat enn henne. Så det var fantastisk at hun sa ja! sier Knausgård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer