- Mora mi lærte meg å ikke stjele

Metallica-gitarist Kirk Hammett fnyser av dem som mener at nettpirater kjøper mer musikk enn andre.

KLAR TALE: - Selv om det bare er et klikk med musa, så er det akkurat det samme som å gå inn i en butikk og ta med seg det man har lyst på uten å betale for det. Foto: Hans Arne Vedlog
KLAR TALE: - Selv om det bare er et klikk med musa, så er det akkurat det samme som å gå inn i en butikk og ta med seg det man har lyst på uten å betale for det. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

|||I går spilte Metallica for for et utsolgt Oslo Spektrum. Dagbladet snakket med gitarist Kirk Hammett før konserten.

Metallica gikk i krigen mot ulovlig nedlasting via Internett allerede i 2000, da de saksøkte fildelingstjenesten Napster for å gjøre hele diskografien deres tilgjengelig for alle med datamaskin og nettilgang. Og selv om Metallica og Kirk Hammett er midt inne i Death Magnetic-turneen sin, har gitaristen med det karakteristiske håret, selvfølgelig fått med seg Pirate Bay-dommen. Nettpiratene har han ingen ting til overs for, takket være det han betegner som god oppdragelse.

- Selv om det bare er et klikk med musa, så er det akkurat det samme som å gå inn i en butikk og ta med seg det man har lyst på uten å betale for det. Moren min lærte meg opp til ikke å stjele. Og da stjeler jeg ikke, sier Metallica-gitaristen til Dagbladet.

Vil ha kontroll
Hammett og Metallica har vært i musikkbransjen i et kvart århundre. Med den erfaringen i bagasjen, kjøper han ikke argumentet om at de som laster ned musikk ulovlig fra nettet også er de som legger igjen mest penger på iTunes eller i platebutikkene.

- Etter så lang tid i bransjen vet jeg hvordan ting fungerer, og disse argumentene er bare tull. Jeg skulle gjerne sett håndfaste beviser på at det er tilfelle, sier Hammett.

Men det er ikke bare det at Metallica taper penger for hver låt som blir lastet ned ulovlig fra nettet. At noen andre enn han selv forvalter riffet han skrev til Metallica-klassikeren «Enter Sandman» mener han er forferdelig.

- Man må få lov til å ha kontroll på produktet av sine egne ideer. Hvis man ikke kan ha det, hva er da vitsen med å drive på med dette, spør 46-åringen.

Virtuell Hammett
Det er imidlertid ikke all teknologi Hammett er imot. I mai fulgte Metallica etter Aerosmith og fikk sitt eget Guitar Hero-spill. Og han har selvfølgelig testet hvordan det er å dra virtuelle Hammett-gitarsoloer.

- Jeg har bare gjort det to ganger, da. Hvis jeg har lyst å spille litt, så bruker jeg jo en ordentlig gitar. Men det er kult at jeg for alltid vil leve videre gjennom det spillet, og på den måten være udødelig, sier en stolt Hammett.

I går spilte de i Norge for ellevte gang siden 1986. Det er ifølge Metallica-gitaristen ingen tilfeldighet. Norge er et obligatorisk stopp på hver Europa-turné. Og da liker han å spille i Oslo Spektrum, selv om det er en liten konsertscene i Metallica-målestokk.

- Vi liker Norge, og det ser ut som at Norge liker oss. Vi har alltid hatt en spesiell tilknytning til fansen her, de har en type energi som vi ikke møter noen annen plass. Det er greit å ha pauser fra digre stadiumkonserter, sier Hammett, som kommer tilbake til Oslo 30. juli for en ny konsert. Også den i et fullstappet Spektrum.