<strong><b>UNYANSERT:</strong></b> Avisoppslag som dette bygger opp under den redselen og dårlige samvittigheten veldig mange gravide kvinner allerede har fordi de har drukket i begynnelsen av graviditeten, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpixb
UNYANSERT: Avisoppslag som dette bygger opp under den redselen og dårlige samvittigheten veldig mange gravide kvinner allerede har fordi de har drukket i begynnelsen av graviditeten, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpixb Vis mer

KOMMENTARER

Moralisering om gravide kvinners alkoholbruk på tvilsomt grunnlag

Er norske gravide kvinners alkoholbruk virkelig et folkehelseproblem? 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Som gravid er det vanskelig å komme unna råd, synsing og skremsler om hva man bør spise og drikke. Og jeg og mange andre gravide leser det, fordi vi vil selvfølgelig gjøre det vi kan for at barnet har det bra.

Spesielt når det gjelder alkohol, er det ikke så lett å vite hva man skal tro. Mens du den ene dagen hører om en forskningsrapport som sier at det et greit med et glass eller to mens du er gravid, går en ekspert ut neste dag med sterke advarsler.

Og det blir ikke enklere å orientere seg når advarslene og overskriftene er basert på et dårlig grunnlag.

Derfor ble jeg både oppgitt, irritert og lei da jeg leste forsidetittelen hos Aftenposten i dag: «En av ti gravide kvinner drikker». Eller på nett: Myndighetene anbefaler totalavhold. Likevel drikker en av ti under svangerskapet.

Overskriften er basert på tall fra en undersøkelse gjort av Actis, en paraplyorganisasjon innen rusfeltet, om gravide kvinners alkoholbruk i svangerskapet.

Hva ligger bak denne tittelen, lurte jeg på da jeg satte meg ned med avisa. I undersøkelsen TNS Gallup har gjennomført for Actis, sier 10 prosent av de spurte at de har drukket. De ble igjen spurt om hvor ofte de hadde drukket. Av disse ti prosentene, svarte bare 14 prosent at de hadde drukket månedlig eller oftere. Hvis jeg skulle definere det "å drikke i svangerskapet", så ville jeg vel tenke på de som ligger på dette nivået som de som "drikker".

Jeg kjenner ikke tallgrunnlaget for undersøkelsen. Men hvis vi antar at dette er en typisk spørreundersøkelse med rundt 1000 respondenter, svarte da antakeligvis mellom 10 og 20 personer i denne undersøkelsen at de hadde drukket månedlig eller mer.

Da gjenstår 980 personer av de 1000 gravide som er spurt. Blant dem har de aller fleste ikke drukket under graviditeten. Eller de oppgir at de drakk enten ved et par spesielle anledninger, 2-4 ganger i løpet av de ni månedene, eller var usikre.

Det var kanskje det glasset bobler du fikk på julebordet på jobben før du hadde fortalt at du var gravid, eller en smak av en god vin. Uansett snakker vi om en svært lav alkoholbruk, som jeg til dags dato ikke har sett et eneste forskningsmessig belegg for at er skadelig for fosteret.

I 2012 kom en omfattende dansk forskningsstudie som spurte mødre om alkoholvaner under svangerskapet, og kartla barna deres opp til femårsalderen. Der fant de ikke noen negative effekter hos barna av å ha drukket litt i begynnelsen av svangerskapet. Det var først når man kom opp i større mengder alkohol ukentlig (9 alkoholenheter i uka), at man kunne se en tydelig negativ effekt på barnet. Det er heldigvis svært få i både denne spørreundersøkelsen, og i undersøkelser som er gjort på dette i Norge, som har et så høyt alkoholforbruk.

Aftenposten har intervjuet en professor som mener man kan anbefale gravide totalavhold, samtidig som man opplyser om at man ikke risikerer skader ved et ubetydelig alkoholinntak. Det er jeg helt enig i. Gravide kvinner og resten av befolkningen klarer å ha to tanker i hodet på en gang.

Men norske myndigheter og mange andre som uttaler seg om dette temaet, ser ikke ut til å være så opptatt av å få fram den nyansen. Og noen benytter anledningen til å moralisere, framfor å gi gravide forskningsbasert informasjon.

Mina Gerhardsen i Actis sitt budskap om undersøkelsen, som også har stilt spørsmål til befolkningen generelt om deres holdninger til alkoholbruk hos gravide, er at man kanskje har vært for forsiktige med å fortelle om alvoret ved å drikke under svangerskapet. Jeg kan ikke se at disse tallene kan si noe som helst om at gravide kvinner forholder seg til alkoholbruk i svangerskapet på en uansvarlig eller uopplyst måte.

Vi skal ikke underslå at noen barn blir født med store skader ved omfattende alkoholbruk. Det er viktig å identifisere de som sliter med alkoholmisbruk under svangerskapet, og sette inn tiltak for å hjelpe dem.

Men vi kan se dette i et større bilde. Vi kan for eksempel sammenligne de holdningene norske kvinner har i dag, med holdningene fra tidligere tider. Og ser vi på alkoholbruken hos gravide i Norge sammenlignet med i andre land, kan jeg ikke tro at det skal være grunn til å slå alarm om dette som et folkehelseproblem i Norge. I alle fall ikke basert på denne undersøkelsen.

I stedet har unyanserte avisoppslag som dette en helt annen effekt: Det bygger opp under den redselen og dårlige samvittigheten veldig mange gravide kvinner allerede har fordi de har drukket i begynnelsen av graviditeten. Og det inneholder en moralisering om gravide kvinners valg basert på et tvilsomt grunnlag.

Hilde Marie Tvedten er journalist i Magasinet i Dagbladet, med helse og forskning som spesialfelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer