Moralistisk om humor

MOBBEMORO: Hvor mye makt har egentlig Harald Eia?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ONDSINNET, KYNISK, respektløs, vulgær - og nå IQ-bølle. Er det ingen grenser for hvor harde angrep en stakkars komiker må tåle i jobben sin?

Med jevne mellomrom slås det stort opp hvor forferdelige komikerne er blitt. I 2000 det oldboyshumoristene Rolv Wesenlund og Arthur Arntzen som ga rødt kort til den respektløse «nye humoren». Denne gangen er det forfatterparet Kristoffersen og Sandberg som går løs på Harald Eias parodier på KrFs Knut Arild Hareide. Eia beskrives som en IQ-bølle som med uintelligent humor ødelegger skolens antimobbeprosjekt, og bruker sin definisjonsmakt på nedbrytende vis. Er han så forferdelig, og dessuten; har han så mye makt?

Etter mediene å dømme har Harald Eia enormt mye makt. Allerede i 1996 ble han rangert som Norges mektigste mann i Natt og Dag. I Samtiden i 2003 ble det påstått at han har vært avgjørende for nyliberalismens fremtog, og vårt syn på stat og kultur. Det høres jo faktisk komisk ut, men så stor, mystisk makt tiltros han altså. Men hvordan kan en komiker ha det? Typiske argumenter er:

«Han får definere hva vi liker!» Dette er et utdatert syn på ,massene, og folks vurderingsevne. Folk ikke lar seg diktere av reklame, ei heller av humor; alt tyder på at de velger det de i utgangspunktet har sympatier for. «Men han er farlig fordi han med sin komikk farger folks syn på ting med følelser istedenfor rasjonelle argumenter!» Vis meg den underholderen, eller kulturkommentatoren for den saks skyld, som ikke appellerer til følelser, om de så er knyttet til spenning, nasjon eller etikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer