INGEN MENNESKERETT: «Forbud mot surrogati handler ikke om moralisme, det handler om hva et samfunn er villig til å spørre kvinner om å gjøre», skriver Marthe Hammer, kvinnepolitisk leder i SV. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
INGEN MENNESKERETT: «Forbud mot surrogati handler ikke om moralisme, det handler om hva et samfunn er villig til å spørre kvinner om å gjøre», skriver Marthe Hammer, kvinnepolitisk leder i SV. Foto: Agnete Brun/DagbladetVis mer

Moralistisk om surrogati?

Vi kan ikke lukke øynene for at surrogati handler om at vi gjør menneskekroppen og barn til en vare.

Meninger

Kommersiell surrogati, når en kvinne bærer fram en annen kvinnes barn mot betaling, er utnyttelse av skjeve maktforhold og salg av kropp som ikke bør tillates i et sivilisert samfunn. I den globale kommersielle surrogatihandelen er de fleste surrogatiforeldre heteroseksuelle par med høy utdannelse. Surrogatmødrene på den andre siden er i de aller fleste tilfeller fattige kvinner, og for bare et lite fåtall av de fører betalingen til varig endring av deres økonomiske situasjon.

Bioteknologirådet vedtok sist uke en uttalelse om å opprettholde forbudet mot både kommersiell og altruistisk (uten betaling) surrogati i Norge. Det er bra, men Dagbladet mener dette er moralisme. Det å få barn er ingen menneskerett. Det å gå gjennom et svangerskap og fødsel er noe av det farligste friske norske kvinner i dag utsetter seg for. Selv uten at det er penger inkludert, så vil det føles som et press å bli spurt om å gjennomføre et svangerskap for en annen kvinne, kanskje spesielt for en som står deg nær. Jeg ønsker ikke at kvinner skal måtte forsvare at de sier nei til å bære fram en annen kvinnes barn. Dessuten er ikke skillet mellom kommersiell og altruistisk surrogati så tydelig som det kan se ut, kvinnen blir også i altruistisk surrogati kompensert, for eksempel gjennom tapt arbeidsinntekt.

Det å få barn er for de aller fleste det største som finnes, og sorgen over ikke å få et barn tilsvarende stor. Men vi kan likevel ikke lukke øynene for at surrogati handler om at vi gjør menneskekroppen og barn til en vare. Det er selve jobben som gjøres, som er problemet, det at man utsetter kvinner for livsvarig skade og livsfare ved at de bærer fram og føder et barn som ikke er deres. Jeg ønsker bioteknologirådets uttalelse velkommen, det er viktig at rike land som Norge bidrar til å redusere etterspørsel etter kommersiell surrogati, og at vi opprettholder forbudet mot altruistisk surrogati.

Forbud mot surrogati handler ikke om moralisme, det handler om hva et samfunn er villig til å spørre kvinner om å gjøre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.