LEDER

Moralistisk om surrogati

Bioteknologirådet mener at ikke kvinner vet sitt eget beste.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Et stort flertall i Bioteknologirådet mener surrogati fortsatt bør være forbudt. I tillegg bør nordmenn som forbigår loven ved å reise til utlandet straffes, selv om det foregår i lovlige og frivillige former.

Bioteknologirådet er et frittstående organ som skal gi råd til myndighetene og bidra til å løfte kvaliteten på den offentlige samtalen rundt bioetiske spørsmål.

Den utilstrekkelig begrunnede uttalelsen om surrogati er et eksempel i rekken som viser at Rådet har et stykke å gå før det fyller rollen på tilfredsstillende måte.

For selv om Bioteknologirådet oppgir at barnas beste og omtanken for surrogatmoren er motiverende for forslaget, er forslagene i strid med disse hensynene.

Forskningen er nemlig klar på at barn som blir født av surrogatmor ikke har en dårligere oppvekst enn andre barn. Det som setter barn i en vanskelig situasjon er derimot regelverk som det Bioteknologirådet legger opp til. De gir barn født av surrogatmor en usikker juridisk stilling i starten av livet.

Hensynet til kvinnene er ikke bedre begrunnet. Det følger i en lang og lite stolt tradisjon, hvor kvinner anses for å ikke vite «sitt eget beste og må beskyttes mot seg selv», slik mindretallet anmerket sist gang Rådet vurderte saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer