Moralpoliti og muslimhets i Osloskolen

- Det er ikke bare ikke-muslimer som bedriver muslimhets. Muslimske elever i Osloskolen mobber hverandre for ikke å være «gode» muslimer.

TRUKKET OG PRESSET: Unge med annen bakgrunn enn den norske opplever å bli trukket og presset i flere retninger. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad/Dagbladet
TRUKKET OG PRESSET: Unge med annen bakgrunn enn den norske opplever å bli trukket og presset i flere retninger. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INTEGRERING: Mange barn og unge i Osloskolen er opptatt av å definere hva det er å være en «god muslim». Ideen om at dette er noe det finnes ett svar på kan sies å være problematisk. Hvis du spør hundre muslimer om hva det vil si å være en god muslim, vil du kunne forvente å få omtrentlig hundre ulike svar. Det finnes mange ulike definisjoner på hva som gjør en muslim «god», problematisk blir det når mange elever kritiseres for ikke å være det. Hvordan behandles elever som medelever ikke synes er «gode» muslimer? Kan vi snakke om et moralpoliti i Osloskolen?

Hva angår hets av muslimer så er ikke dette noe som bare foregår utenfra mot muslimer, det foregår også i stor grad mobbing mellom muslimer. Det er ikke bare majoriteten i et samfunn som har negative holdninger og krenker andre grupper. Sterke fordommer og krenkelser finnes også i stor grad mellom minoritetsgrupper.

Media var i 2010 opptatt av det såkalte «moralpolitiet på Grønland», hvor spesielt muslimske menn ble anklaget for å trakassere kvinner. Hvorvidt Grønland var preget av et såkalt moralpoliti eller ikke er det uenighet om, men kjernen i debatten om moralpolitiet var nettopp mobbing mellom muslimer. Lederen i Islamsk Råd Norge, Senaid Kobilica, uttalte i den sammenheng at det bare er Gud som kan avgjøre hvem som er en god muslim eller ikke. Ifølge Kobilica har ingen rett til å kontrollere eller trakassere andre. Man kan like eller ikke like hvordan andre ter seg eller kler seg, men man har ingen rett til å opptre som moralpoliti, sier han. Hva skjer nå som moralpolitiet har kommet inn i Osloskolen? Er det riktig at noen elever skal diktere sine klassekamerater hva det vil si å være en god muslim?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer