MORALISME: «Ukulturen som trer så tydelig fram i saken rundt Roger Ingebrigtsen, dreier seg om en moralisme jeg ikke ønsker i dette samfunnet», skriver Anne Larsen.
Foto: Henning Lillegård
MORALISME: «Ukulturen som trer så tydelig fram i saken rundt Roger Ingebrigtsen, dreier seg om en moralisme jeg ikke ønsker i dette samfunnet», skriver Anne Larsen. Foto: Henning LillegårdVis mer

Moralsk lavalder?

Ved siden av ubalansen i makt, mener folk aldersforskjellen i seg selv er et problem.

Nylig avdøde Odd Børretzen oppfordret oss alle til mistenksomhet mot dem som bidrar til å gjøre samfunnet vårt moralistisk. Et moralistisk samfunn evner ikke å samtidig vise åpenhet, toleranse og mangfold - mantraet vi alle skulle verne om. Moralistene er ikke av det rause slaget. De kan felle strenge dommer. De hever seg over demokratiet og over rettsstaten. For moralske dommer er av et annet kaliber - der tiltalte står uten rettsstatens beskyttelse.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Juridisk sett. Men så finnes det åpenbart også en seksuell lavalder utenfor jussen - en moralsk lavalder. Nøyaktig hvor den trekkes er for meg uklart, men ifølge Tonje Brenna favner den i alle fall 17-åringer: «Jeg fikk vite om en alvorlig sak på lørdag. Det var min plikt å gå videre med opplysningene til min sjef». Hva er det som er alvorlig i denne saken? Så alvorlig at det må meldes til statsministeren? At en kvinne har hatt et seksuelt forhold til en mann mens hun var under en moralsk seksuell lavalder? Eller er det aldersforskjellen, først og fremst, som er det umoralske her? Det ville ikke blitt store saken om det var to jevnaldrende. Så hvor går da moralistenes grense for akseptabelt seksuelt samkvem mellom to mennesker i forskjellige aldrer? Ti år, for eksempel - er det innenfor?

En betydelig del av problemet skal være at han (Roger Ingebrigtsen) var kommet atskillig lenger i sin karriere enn henne; en respektert politiker i moderpartiet, mens hun bare var i starten av sin politiske karriere i ungdomspartiet. Det forelå altså en skjevhet, ikke bare aldersmessig, men også med hensyn til deres sosiale, karrieremessige og muligens også økonomiske stand, eller kaste, om du vil. De skulle begge ha ligget med noen av sine egne. Det ville vært best for alle parter. I alle fall ifølge moralistene.

Verden er full av par som ikke passer sammen. Og verden er full av par som ikke burde passe sammen - men som gjør det likevel! Og hva ville litteraturen vært uten alle disse parene som ikke burde passet sammen men som gjør det likevel? Skjønnheten og udyret, Kronprinsen og alenemoren, hotellmilliardæren og medisinstudenten, gamle, grå Mandela og hun unge med den breie baken og de fargerike kjolene. Tornerose og prinsen, Askeladden og prinsessen, Michael Jackson og den ukjente sykepleieren, Jan Eggum og Kaia Huuse. Har vi plass til disse parene i vårt åpne, tolerante og mangfoldige samfunn?

Følg oss på Twitter

«I motsetning til andre drittpakker, så inneholdt denne dritt», skriver Pål Hansen, regionredaktør i NRK Troms og Finnmark. Jeg finner ikke dritten, Pål Hansen. Men jeg har et minne, fra ungdommen, et riktig fint et, også, om varsom berøring fra erfarne hender og en mann jeg beundret, som var mye eldre enn meg. Vi var kjærester lenge. Og det var ikke noe dritt i det. Det var kjærlighet og den var ekte.

Straffeloven er klar og tydelig på hva som er overgrep og hva som ikke er det. Moralistene i denne saken lefler med en gråsone utenfor straffeloven, der det antydes at det likevel er snakk om en form for overgrep. Fylkesrådslederen i Troms Arbeiderparti, Pia Svensgaard, sier rett ut at Ingebrigtsen-saken dreier seg om overgrep og at overgrepet er del av en ukultur. Overgrep er verken kultur eller ukultur. Overgrep er ulovlig og således klart definert i straffeloven. Ukulturen som trer så tydelig fram i saken rundt Roger Ingebrigtsen, dreier seg om en moralisme jeg ikke ønsker i dette samfunnet. Den dreier seg om intoleranse og enfold. Men det mest alvorlige ved denne moralistiske ukulturen, er en demonisering av mannen og mannlig seksualitet - og det at samfunnstoppene tar så ivrig del i denne ukulturen. Det skremmer meg mye mer enn det at par som ikke burde passe sammen likevel finner hverandre.

Anne Larsen, adjunkt og tidligere AUF-er. På 90-tallet var hun sammen med den 27 år eldre Lillebjørn Nilsen. Da hun snakket med ham om denne saken i går sa han tørt at han «er glad han slapp å gå av som visesanger».
Anne Larsen, adjunkt og tidligere AUF-er. På 90-tallet var hun sammen med den 27 år eldre Lillebjørn Nilsen. Da hun snakket med ham om denne saken i går sa han tørt at han «er glad han slapp å gå av som visesanger». Vis mer